Uavhengighet kan sende Catalonia ut av EU

Publisert

Dersom en delstat i et medlemsland erklærer uavhengighet, havner den automatisk utenfor EU. Det  opplyser EU-kommisjonen. Uttalelsen er generell og refererer ikke til konkrete tilfeller, men blir likevel forstått som en kommentar til den pågående diskusjonen om uavhengighet i den spanske regionen Catalonia. Det opplyses samtidig at dersom kommisjonen skal uttale seg spesifikt om en sak må den først bli forelagt en formell forespørsel fra den medlemsstaten det gjelder, i dette tilfellet Spania. Kommisjonen påpeker samtidig at en hvilken som helst europeisk stat, ny eller gammel, står fritt til å søke om medlemskap i unionen.


Den spanske toppolitikeren Joaquín Almunia (PSOE), som er medlem av kommisjonen, har tidligere bekreftet at Catalonia vil stå utenfor EU ved en eventuell uavhengighet. Også flere andre uttalelser fra EU peker i samme retning. Den katalanske regjeringen mener likevel at det er åpning for unntak i bestemte tilfeller. Det refereres blant annet til Skottland, der spørsmålet om EU-medlemskap ved en eventuell løsrivelse fra Storbritannia ennå ikke er avklart. Skottland skal i likhet med Catalonia ha folkeavstemning om uavhengighet i 2014.


De to største politiske partiene i Spania, Partido Popular og PSOE, er begge erklærte motstandere av Catalonias løsrivelse fra Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter