Tv-program «likskjendet» Franco

Publisert

Det satiriske tv-programmet El Intermedio har fått Spanias Franco-tilhengere på nakken etter å ha revet armene av en dukke som skulle forestille liket til den avdøde diktatoren. Foreningen for fremme av Francos minne La Fundación Franco har varslet søksmål mot programmet og dets programledere for hatefulle ytringer.

I forbindelse med at Franco-graven er vedtatt flyttet av Kongressen i Madrid, valgte det populære tv-programmet El Intermedio på kanalen La Sexta å iscenesette en egen utgravning der diktatoren «ved et uhell» falt ut av kisten og fikk begge armene revet av.

Den satiriske spøken skal ikke ha falt i smak hos La Fundación Nacional Francisco Franco. Foreningen begrunner anmeldelsen av tv-programmet med at det som skjedde under sending ikke var en utøvelse av ytringsfrihet med et tilfelle av «hat og raseri». Foreningen betegner programlederne i showet som et «eksempel på en farlig kaste som driver med forakt og som normalt retter seg mot folk som er døde fordi disse ikke kan forvare seg».

Franco-graven ble torsdag 13. september vedtatt flyttet av Kongressen i Madrid. Vedtaket ble støtte av alle partier, utenom det konservative Partido Popular og høyre-sentrumspartiet Ciudadanos. Nevnte partier stemte blankt, med den begrunnelse at de ikke støttet et hastevedtak om flytting (Spanias nye arbeiderpartiregjering PSOE fikk flyttingen vedtatt ved dekret, en vedtaksprosedyre som går raskere en vanlige lovvedtak).

Den tidligere diktatoren ligger gravlagt ved monumentet Valle de los Caídos (De falnes dal) like utenfor hovedstaden Madrid. Monumentet er tenkt som et nasjonalt minnesmerke over de falne i Den spanske borgerkrigen (1936-1939). Allerede i 2011 konkluderte en offentlig oppnevnt kommisjon med at graven måtte flyttes. Begrunnelsen var at dersom Valle de los Caídos skulle være et felles minnesmerke over alle som falt i borgerkrigen, kunne ikke lederen for den ene siden i konflikten ligge gravlagt på hedersplass ved monumentet.

Les også: Franco-graven kan flyttes på en time

Den nye arbeiderpartiregjeringen (PSOE) besluttet kort tid etter sin tiltredelse i juni i år at graven skulle flyttes. Avgjørelsen var allerede støttet av flertallet i den spanske nasjonalforsamlingen. Det ble først sagt at graven skulle flyttes allerede i juli i år. Etter det nye og endelige vedtaket i Kongressen, er det ventet at graven vil bli flyttet en gang før utgangen av 2018.

Tv-programmet El Intermedio ledes av José Miguel Monzón Navarro (også kjent som El Gran Wyoming) og medprogramleder Dani Mateo. Også i fjor ble programmet anmeldt i en liknende sak. Anmelderen var da Foreningen til forsvar for De falnes dal (Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos) som beskyldte programlederne for å ha «vanæret kristen tro» ved å omtale kirke-monumentet der Franco ligger gravlagt som «denne dritten». I forbindelse med saken uttalte programleder Wyoming bekreftende på spørsmål fra media om spansk satire var i fare. Han presiserte imidlertid at det var ytringsfriheten i sin helhet som var i fare og at anmeldelsen minnet om noe fra Franco-regimets dager.

Les også: Tv-show anmeldt etter Franco-spøk

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter