Trykte feil og stemte ja til abortlov

Publisert

Lederen for de spanske sosialdemokratene Pedro Sánchez (PSOE) har bedt om unnskyldning etter å ha stemt ja til ny og strengere abortlov ved en feiltagelse. Det nye lovforslaget til det konservative regjeringspartiet Partido Popular innebærer at jenter på 16 og 17 år i fremtiden må ha samtykke fra foreldrene for å ta abort. PSOE-lederen ber om unnskyldning for feilen og understreker at han alltid har vært for at kvinner under 18 år selv skal ha rett til å avbryte svangerskapet.

Regjeringspartiet Partido Populars nye abortlov innebærer en endring av dagens lov om fri abort fra 2010 som PSOE og tidligere statsminister José Rodriguiez Zapatero stod bak. PP hadde opprinnelige et mye strengere lovforslag på bordet som i praksis gjorde slutt på fri abort i Spania. Loven møtte imidlertid så sterk motstand, så vel hos opposisjonen som hos det spanske folk, at partileder og statsminister Mariano Rajoy (PP) i september i fjor valgte å trekke forslaget.

Forslaget var blitt lagt frem av tidligere justisminister Alberto Ruiz-Gallardón og inneholdt en lovtekst som kun tillot abort i tilfeller av overgrep eller når kvinnens liv og helse står i fare. Ruiz-Gallardón som hadde gått i bresjen for lovendringen gikk av som justisminister da forslaget ble trukket.

Les også: Trekker omstridt abortlov

Motstanden mot forslaget var massiv med en rekke demonstrasjoner og krass kritikk fra opposisjonen. Partido Popular hadde hatt strengere abortsak som en av sine kampsaker under valget i 2011 og følte seg bundet til å holde valgløftet. Meningsmålinger viste imidlertid at den store majoriteten av spanjoler var imot forslaget også blant katolske kristne. I tillegg var flere av regjeringspartiets egne representanter også imot forslaget.

Etter hvert ble det klart at PP bare hadde støtte fra den mest verdikonservative fløyen i partiet og at en lov mot abort kun ville tilfredsstille Den katolske kirkes ledere og et mindretall av befolkningen.

I september 2014 valgte derfor statsminister Mariano Rajoy å trekke lovforslaget med den begrunnelse at man ikke hadde oppnådd den enigheten man hadde ønsket. Regjeringen ville inntil videre ikke fremme loven, men nøyde seg med å endre ett punkt – at jenter på 16 og 17 år i fremtiden ville trenge samtykke fra sine foreldre for å ta abort.

At PSOE-leder Pedro Sánchez tirsdag 14. april stemte feil og sa ja til det nye forslaget spilte liten rolle for utfallet av avstemningen. Lovforslaget som er i sin innledende runde i Kongressen ble vedtatt med god margin (184 mot 136 stemmer).

Partiene som stemte for forslaget var foruten PP, tre andre konservative, sentrum-høyre partier Unió Democrática de Catalunya, Foro Asturias og Unión del Pueblo Navarro (UPN). Sosialdemokratene PSOE og en samlet venstreside bestående av blant annet Izquierda Plural og ERC stemte imot. Forslaget er nå gjenstand for innsigleser fra opposisjonen som har 15 dager på seg til å komme med formelle innspill. Til slutt skal det igjen stemmes over loven som må ha 176 stemmer i Kongressen for å bli vedtatt.

Foto: Pedro Sánchez, partileder for Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter