Tretten drepte etter terror-attentat i Barcelona fire antatte gjerningsmenn drept Cambrils

Publisert

Tretten er døde etter at en varebil har kjørte over en rekke fotgjengere, mange av dem turister, midt på Barcelonas hovedgate “Ramblas”. Det utelukkes ikke at dødstallene kan stige videre da det er meldt om over hundre skadde, flere av dem alvorlig. De skadde er fra 18 forskjellige land, og det er til nå meldt om døde fra Spania, Tyskland og Belgia. Det er ikke meldt at nordmenn skal være blant de skadde. Fire ble skutt og drept i Camblis i det de forsøkte å kjøre over fotgjengere og angrepet folk med kniv i Camblis. I et hus i Alcanar gikk tyve gassflasker opp i lufta i det man tror var forberedelsen til et større angrep som feilet.

Politiet meldte fredag 18. at blant de fire var 17-åringen som man mistenkte kjørte bilen ned Las Ramblas. Lørdag melder politiet at man fortsatt søker etter gjerningsmannen en 22. åring fra Ripoll med røtter i Marokko.

Mindreåring hovedmann

Den antatte hovedmannen bak angrepet i Barcelona skal være en 17 år gammel gutt bosatt i Ripoll (Girona) med tilknytning til Spanias tidligere koloni Marokko.  Et halvt dusin menn har blitt pågrepet av politiet med mistanke om tilknytning til angrepet i Barcelona. De har blitt arrestert på forskjellige steder i Spania. Politiet pågrep tidligere den mistenktes storebror, men det viste seg at 18-åringen hadde stjålet ID-papirer til storebror.

Angrepet som skjedde rett etter klokken fem om ettermiddagen torsdag 17. august karakteriseres som et terrorangrep av spansk politi. Sentrum av Barcelona ble kort tid senere avsperret og butikker og restuaranter evakuert. Butikker i området stengte straks etter påkjørselen med turister og kunder inne i butikkene mens politiet søkte gjennom gatene i området på jakt etter den eller de som sto bak attentatet. Barcelonas metro og lokaltog sto stille i den katalanske hovedstaden.  Spanias statsminister Mariano Rajoy reiste samme kveld til den katalanske hovedstaden.

Angrepet skjedde med en leid varebil som ble kjørt inn på avenyen “Las Ramblas” og nedover i retning havnen. Bilen stoppet ved metro-stasjonen Liceu hvor føreren løp fra stedet. Avenyen er Barcelonas mest trafikkerte turistgate.

Onsdag 16. Aug 23.17: En 28 år gammel marokkaner er arrestert i Alcanar, han er født i Melilla som er spansk territorie. Vedkommende mistenkes for å være tilknytte angrepet i Barcelona.

Onsdag 16. Aug 23.17: I den samme byen (Alcanar) var det en eksplosjon samme kvelden hvor en person er meldt død. I den lille byen eksploderte et hus like før midnatt. Politiet jobber ut ifra teorien om at det ble jobbet med en kraftig bombe i huset. Tyve gassflasker forårsaket eksplosjonen. En døde og syv ble skadet i eksplosjonen.

Torsdag 17. Aug 16.50 En varebil kjører ned Las Ramblas i Barcelona – 13 personer blir drept.

Torsdag 17. Aug En fører blir skutt og drept av politiet ved et sjekkpunkt inne i Barcelona. Den spanske føreren skal ha forsøkt å stikke fra kontrollen og skal ha kjøpt på en politibetjent. Vedkommene hadde ikke noe med angrepet å gjøre og er ifølge medier ustraffet.

Torsdag 17. Aug 19.30 En person er arrestert i byen Ripoll, leiebilen brukt i angrepet på Las Ramblas ble leid i vedkommedes navn.

Fredag 18. Aug 01.15 Natt til fredag skyter og dreper sivil-politiet fire menn i en bil i Cabmrils (Tarragona). Dette skjedde på strand-promenaden i byen. Bilen, en Audi A3, var i ferd med å kjøre ned fortjengere på samme måten som i Barcelona. Politi på stedet skjøt mot bilen, en Audi A3, som førte til at den kjæsjet og ble kastet rundt. Fire menn løp fra bilen i ført falske selvmords-vester, de fem skal ha vært væpnet med kniver i det politiet skjøt dem. Flere er skadde, to av dem alvorlig etter påkjørslene i Cambrils.

Lite IS støtte i Spania

IS, den såkalte islamske sier de står bak angrepet. Det er kjent at folk har dratt fra Spania til f.eks. Syria for å kjempe, men dette i langt mindre omfang enn fra f.eks. Frankrike. Innvandrere er som oftest bedre integret i det spanske samfunnet enn hva som er tilfellet i f.eks. Frankrike og Belgia.

Angrepet i Barcelona er det alvorligste terrorangrepet i Spania siden 11. mars 2004 da 191 mennesker ble drept og 1460 skadet i Madrid.

Liknende angrep i USA få dager tilbake

En ung kvinne i tyveårene ble få dager tilbake påkjørt og drept i Charlottesville i USA 12. august av en terrorist tilhørende en neo-nazi gruppe med tilknytning til Ku Klux Klan. Tidligere har samme metoder blitt brukt i Tyskland, Frankrike og Storbritannia.


 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter