Tre personer på tiltalebenken for terrorangrepene i Catalonia i 2017

Publisert

Tre personer er siktet i den forestående rettssaken om terrorangrepene i Barcelona og Cambrils i 2017. Til sammen 16 mennesker mistet livet i angrepene og 140 ble skadet. De tre tiltalte har sittet i varetekt siden pågripelsen i august i fjor. Ytterligere en person skal være siktet for medvirkning. I tillegg er seks personer skutt og drept av politiet, mens to personer omkom i en ulykke før angrepene.

Til sammen tolv personer knyttes til angrepene i Catalonia i 2017. I følge politiets etterforskning var samtlige medlemmer av en terrorcelle som holdt til i byen Alcanar i Tarragona. Politiet ble først oppmerksomme på gruppen etter at et hus i Alcanar var blitt totalrasert av en eksplosjon dagen før angrepet. Eksplosjonen ble oppfattet som en ulykke som ikke var relatert til terrorvirksomhet. Senere gjorde politiet funn som viste at huset hadde vært tilholdssted for terroristene. I huset skal det ha blitt oppbevart store mengder sprengstoff og over hundre gassbeholdere med butan.

Politiet mener eksplosjonen i Alcanar fremskyndet terrorangrepet i Barcelona og Cambrils. Etterforskningen i saken tyder også på at et større angrep var planlagt andre steder i Barcelona, i Catalonia og i Spania. Det er også funnet trusler mot mål i andre land i Europa.

Mannen politiet tror rekrutterte terroristene til cellen (alle unge gutter, flere av dem under 18 år), omkom i eksplosjonen i Alcanar. Mannen ble senere identifisert som Abdelbaki Es Satty, en person i 40-årsalderen som var kjent som imamen fra Ripoll (Girona). Imamen hadde i flere år før angrepet vært i politiets søkelys og var avhørt en rekke ganger. Også unggutten Youssef Aalla, døde i huset i Alcanar. Sistnevnte person dukker opp i flere av bildene politiet kan spore til huset, blant annet avbildet med et slevmordsbelte. Rettsaken mot de gjenlevende i saken skal gå for retten hos den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional).

 

Terrorangrepene i Catalonia 2017

Massepåkjørselen i Barcelona skjedde den 17. august 2017. Den 22 år gamle Younes Abauyaaqoub er av politiet pekt ut som føreren av varebilen som kjørte inn i folkemengden på gågaten Las Ramblas i Barcelona. Til sammen 14 mennesker døde og over hundre ble skadet. Få timer senere påtok den såkalte Den islamske staten (IS) seg ansvaret for angrepet.

Etter fire dager på flukt ble drapsmannen sporet opp og overmannet i byen Subirats, fem mil vest for Barcelona. Under flukten fra Las Ramblas skal terroristen ha kapret en bil og drept eieren. Eieren av bilen er regnet som det 15. offeret etter terrorcellens angrep i Barcelona.

Senere samme natt, den 18. august, ble en kvinne drept og flere skadet under et nytt forsøk på påkjørsler i byen Cambrils, elleve mil syd for Barcelona. Kvinnen døde etter å ha blitt kjørt ned i angrepet, det 16. offeret. Samtlige av de fem gjerningsmennene i Cambrils-angrepet ble skutt og drept av politiet.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter