Tre kongers dag: Historisk reise fra middelalderen til den moderne feiring

Publisert

I følge en spørreundersøkelse marker nesten 80% av spanske familiere “reyes”. Markeringen som har tre vise menn som deler ut gaver til snille barn overskygger selv historien julenissen for mange.

Reyes markerer slutten på de tolv dagene med julefeiring, en periode som i denne sammenheng begynner den 25. desember. Dagen er spesielt betydningsfull i mange spansktalende land, inkludert Spania og deler av Latin-Amerika.

De tre vise menn bringer gaver

Tradisjonen sier at det er de tre vise menn, eller kongene, som bringer gaver til barna, ikke julenissen. I dagene som leder opp til den 6. januar, skriver barna brev til de tre kongene med ønsker om gaver. Gavelister blir ofte blir etterlatt i barnas sko eller sendt via posten.

På kvelden den 5. januar, arrangeres det storslåtte parader, kjent som Cabalgatas, i mange spanske byer og tettsteder. Disse parader er fylt med fargerike flåter, musikk, og dans, hvor de tre kongene kaster godteri til barna som en del av feiringen.

Roscón de Reyes

En sentral del av denne feiringen er Roscón de Reyes, en ringformet kake som symboliserer kronen til de tre kongene. Denne kaken er dekorert med kandiserte frukter og kan være fylt med krem eller andre søte fyll.

Det mest unike med Roscón de Reyes er den skjulte overraskelsen inne i kaken. En liten figur, ofte en konge eller baby Jesus, og en tørr bønne gjemmes inne i kaken. Tradisjonen sier at den som finner figuren vil ha lykke det kommende året, mens den som finner bønnen må betale for kaken.

Epifani, opprinnelsen til Feiringen

“De tre kongers dag”, også kjent som Epifani (Herrens Åpenbaring), har røtter som strekker seg tilbake til tidlig kristendom og har vært feiret siden middelalderen. Opprinnelig markerte denne dagen både Jesu dåp og hans fødsel, og over tid utviklet den seg til å inkludere feiringen av de tre vise mennenes besøk til Jesusbarnet.

I den gresktalende delen av det romerske riket kan Epifani ha startet som en fest for å ære Jesu dåp. Rundt år 200 skrev Klemens av Alexandria om feiringen av denne dagen, og den tidlige kristne sekten Basilides viet også denne dagen til lesninger og åndelig feiring. I løpet av det fjerde århundret begynte kirken i Roma å feire Jesu fødsel den 25. desember og Epifani som en separat festdag den 6. januar.

Feiringen av Epifani har variert betydelig gjennom historien og mellom ulike kristne tradisjoner. I vestlige tradisjoner har fokus vært på de tre vise mennenes besøk, som ses på som den første manifestasjonen av Kristus som frelser for både hedninger og jøder. I østlige tradisjoner har fokuset vært mer på Jesu dåp og hans manifestasjon som både fullt menneske og fullt guddommelig.

Et interessant aspekt ved middelalderens feiring av Epifani var mangfoldet av skikker og tradisjoner knyttet til dagen. Epifani var blant annet kjent for spesielle sanger, velsignelse av hjem, og forbruk av “Three Kings Cake”. Det var også vanlig for kristne i mange områder å fjerne juledekorasjoner på Epifani-aften, kjent som “Twelfth Night”.

Denne historiske bakgrunnen for “De tre kongers dag” viser hvordan en gammel religiøs tradisjon har utviklet seg og tilpasset seg over tid, og beholdt sin betydning som en feiring av viktige øyeblikk i Jesu liv og hans betydning for kristendommen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: