Tørreste bebodde området i verden

Publisert

Costa Blanca og provinsen Alicante er grunnet lite nedbør blitt ett av de tørreste områdene i verden. I følge en studie ved Universitetet i Alicante finnes det ingen andre bebodde steder på kloden som de siste tolv månedene har hatt mindre nedbør. Folk som bor og er på ferie i provinsen har nærmest vært garantert sol og varme. Samtidig skaper tørken problemer for bøndene i området og øker faren for skogbrann.

I følge målinger gjort ved klimainstituttet ved Universitetet i Alicante finnes det ingen bebodd plass i verden som det siste året har hatt mindre regn enn Alicante-provinsen. De siste tolv månedene har det kun falt 104 millimeter nedbør, 30 prosent mindre enn vanlig og angivelig mindre enn savannebeltet Sahel i Sahara. Tørken gjør i følge klimainstituttet at provinsen nå har de samme karakteristikkene som et ørkenlandskap. Bare i ørkenen mellom Chile og Peru har det regnet mindre, men dette er i motsetning til Alicante og Costa Blanca et sted der det ikke bor mennesker.

Forbruket av vann i byene er foreløpig ikke berørt av tørken grunnet store vannlagre. I enkelte kommuner, som i deler av Altea, har man imidlertid vært nødt til å ta i bruk alternative vannkilder. Verre er det for bøndene som nå må ty til ekstraordinære tiltak for å redde avlingene.

De hardest rammede områdene ligger i følge avisen El País i provinsen Alicante og sydlige deler av Valencia-provinsen rett nord for Costa Blanca. I jordbruk som er basert på naturlig vanning i form av nedbør har avlingene allerede gått tapt mange steder. Men for hovedtyngden av dyrket mark er det ekstra vanning som nå skal redde innhøstingen. Dette gjelder for Alicante, men også for provinsene Valencia og Castellón. Syd i Valencia ble det nylig bestemt at man skulle ta i bruk vannreservene fra elven Júcar.

I følge spansk meteorologisk institutt (Aemet) er våren 2014 den tørreste på 20 år. Foruten problemene i jordbruket, skaper dette også stor skogbrannfare. I juni økte regionale myndigheter i Valencia beredskapsnivået mot skogbrann nord på Costa Blanca og innførte forbud mot all bruk av åpen ild.

Les også:

Ekstrem skogbrannfare på Costa Blanca

Tyr til vannreservene grunnet tørke

 

Foto: Playa de la Coveta Fumá i El Campello, et av stedene på Costa Blanca med minst nedbør i år.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: