Tørke: Vurderer å skipe vann inn til Barcelona

Publisert

Barcelona kan komme til å trenge ferskvann fraktet inn med båt i løpet av den kommende måneden, sier myndighetene i Catalonia. Myndighetene i det nordøstlige Spania advarer om at det kan være flere uker til tørkekatastrofen inntreffer.

Onsdag trådte strengere vannrestriksjoner i kraft i det tørkerammede nordøstlige Spania.

Katalonia er rammet av den verste tørken noensinne, og vannmagasinene som forsyner om lag 6 millioner mennesker med vann – inkludert Spanias nest største by Barcelona – er bare fylt opp til 18 prosent av sin kapasitet. Til sammenligning er Spanias vannmagasiner som helhet fylt opp til 43 prosent av sin kapasitet.

Spanske myndigheter og eksperter peker på klimaendringenes innvirkning på det stadig varmere og tørrere været som årsak til den langvarige tørken i Catalonia.

Barcelona har allerede tatt i bruk Europas største avsaltingsanlegg for drikkevann og et kloakkrenseanlegg for å kompensere for nedgangen i vann fra brønner og elver.

Catalonia har innført daglige vannbegrensninger for innbyggerne

Catalonia har offisielt gått inn i den såkalte “pre-emergency”-fasen for tørke, noe som innebærer at det daglige vannforbruket per person reduseres fra 230 til 210 liter vann per dag. Dette inkluderer både personlig bruk og det som kommunene bruker per innbygger til tjenester. Ifølge Catalonias vannbyrå bruker en gjennomsnittsinnbygger i Catalonia rundt 116 liter per dag til husholdningsbruk.

Det er nå forbudt for kommunene å bruke drikkevann til gaterengjøring eller til å vanne plener. Grensene for bruk av vann i industri og landbruk er økt.

Hvis vannreservene faller under 16 prosent av kapasiteten, vil Catalonia gå inn i en fullverdig tørke-“nødsituasjon” der vannforbruket begrenses til 200 liter per person, for deretter å kunne gå ned til 160 liter per person, og all vanning i landbruket må godkjennes på forhånd.
Tørke-“nødsituasjon” kan være bare uker unna

Myndighetene har advart om at tørke-“nødsituasjonen” kan være bare uker unna, med mindre det regner – mye.

Hvis ikke, kan Barcelona bli nødt til å hente drikkevann med tankbiler. I 2008 ble dette ekstremt kostbare tiltaket brukt for å holde byen forsynt under en tørkeperiode.

“Dessverre må vi være forberedt på alle scenarier, og vi er nær ved å trenge båter for å hente inn vann hvis situasjonen vi har sett de siste månedene fortsetter”, sa Catalonias regionspresident Pere Aragonès under en reise til Sør-Korea onsdag.

Aragonès sa at hans administrasjon samarbeider med Spanias departement for økologisk omstilling for å forberede seg på et eventuelt behov for vanntankere. Han la til at hans administrasjon foretrekker å hente inn vann til det sørlige Catalonia, der elven Ebro møter Middelhavet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: