Tolv lykkedruer ved midnatt, Spansk nyttårsfeiring

Publisert


Når klokken slår tolv på nyttårsaften, samles familier og venner i Spania for å følge en unik og sjarmerende tradisjon: Å spise tolv druer, én for hvert klokkeslag i det man teller ned til neste år. Denne skikken, kjent som “Las Doce Uvas de la Suerte,” er dypt forankret i spansk kultur og symboliserer ønsket om lykke og velstand for det kommende året.

Opprinnelsen til Tradisjonen

Tradisjonen med å spise tolv druer ved midnatt begynte på begynnelsen av 1900-tallet. En populær teori er at i 1909, da Alicante-regionen hadde en overflod av druer, fant vinbøndene på denne ideen for å selge overskuddet. En annen teori foreslår at tradisjonen startet som etterligning av franske skikker, hvor middelklassen i Spania begynte å spise druer og drikke champagne på nyttårsaften.

Slik spiser du 12 druer for lykke i året som kommer

I de siste sekundene av året, med hver slag av klokken ved midnatt, spiser spanjolene én drue. Dette ritualet krever hurtighet og humor, ettersom utfordringen er å spise alle tolv druene innen de første tolv sekundene av det nye året. Druene symboliserer håp for hver måned av året som kommer.

Alle ser til Madrid

I dag er denne tradisjonen vidt utbredt i hele Spania og har også spredt seg til mange spansktalende land. På steder som Puerta del Sol i Madrid, samles tusenvis av mennesker for å delta i denne feiringen, et øyeblikk som også blir direktesendt på nasjonalt fjernsyn. Utallige familier følger dette direkte-sendte øyeblikket.

For å forberede seg, kjøper mange spanjoler spesielle pakker med tolv druer, noen allerede skrelte og uten steiner, for å gjøre ritualet enklere. Familier samler seg, ofte med et glass cava (spansk musserende vin) i hånden, for å utføre denne tradisjonen sammen.

Symbolikken

Druene representerer ikke bare månedene i året, men også håpet om lykke og velstand. Det sies at hvis man klarer å spise alle tolv druene i tide, vil man ha et år fylt med lykke.

Rødt undertøy

Denne skikken er bare én del av de rike nyttårsfeiringene i Spania, som også kan inkludere å ha på seg rødt undertøy for kjærlighet, spise spesielle retter som linser for velstand, og samles til store familiefester eller offentlige sammenkomster.

Denne sjarmerende og unike spanske tradisjonen av å spise tolv druer ved midnatt, med sine røtter i historie og overtro, fortsetter å være en viktig del av nyttårsfeiringen i Spania. Den forener gammelt og nytt, og bringer sammen mennesker i et felles håp om et godt og velstående nytt år.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter