To års fengsel for ikke å ha brukt kondom

Publisert

Provinsdomstolen i Madrid har dømt en mann til to års fengsel for ikke å ha brukt kondom under samleie, til tross for at kvinnen uttrykkelig ba om det. Denne formen for seksualforbrytelse, kjent som “stealthing”, blir nå gjennomgått av Spanias høyeste domstol for å etablere rettspraksis i lignende saker.

Det aktuelle paret møttes i 2022 og hadde seksuell omgang. Kvinnen gjorde det imidlertid klart at mannen måtte bruke kondom hvis de skulle ha samleie, noe han først aksepterte. Under akten oppdaget hun imidlertid at mannen ikke brukte kondom, hvorpå han beklaget og opplyste at han hadde misforstått betingelsene hennes.

Provinsretten fant at dette var et seksuelt overgrep, et lovbrudd som eksisterte før samtykkeloven ble vedtatt og sidestilte seksuelle overgrep med voldtekt. Mannen ble dømt til to års fengsel og fikk i tillegg forbud mot å nærme seg offeret. Retten tok også hensyn til at han hadde betalt erstatning før rettssaken, og at han led av en personlighetsforstyrrelse, noe som ble ansett som en formildende omstendighet.

I dommen understrekes det at selv om det opprinnelige samtykket til sex foreligger, er det ikke gyldig hvis det strider mot offerets vilje å utføre handlingen under bestemte betingelser, i dette tilfellet med kondom. Ifølge retten gir ikke det faktum at de hadde hatt et seksuelt forhold tidligere, mannen frie tøyler til å ha sex når og hvordan han vil.

En lignende dom for smugling ble avsagt i 2019 av en domstol i Salamanca, der en mann ble bøtelagt for lignende oppførsel. Spanias høyesterett forventes nå å fatte en avgjørelse for å etablere en enhetlig rettspraksis på området.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter