Titusenvis demonstrerer mot amnestiloven for dømte separatister

Publisert

I forkant av tirsdagens debatt og avstemning i parlamentet om regjeringsdannelsen i Spania arrangerte det største opposisjonspartiet en demonstrasjon mot sosialistleder Pedro Sánchez’ forslag om å gi amnesti til dømte katalanske separatister.

Mellom 40 000 og 60 000 mennesker hadde samlet seg på Avenida de Felipe II i Madrid søndag for å protestere mot forslaget og for å understreke enhet og likhet i hele landet. Alberto Núñez Feijóo fikk selskap av tidligere partiledere som José María Aznar og Mariano Rajoy.

Verken Alberto Núñez Feijóo, leder for Partido Popular, eller Pedro Sánchez fra PSOE vil ha eget flertall, men må støtte seg på mindre partier. Sánchez håper å kunne danne regjering med støtte fra katalanske og baskiske separatister.

Sánchez går til valg på en amnestilov for dømte katalanske separatister og den flyktende tidligere katalanske presidenten Carles Puigdemont. Han regnes som lederen for “kuppforsøket” i oktober 2017, da det ble avholdt en falsk folkeavstemning om Catalonias uavhengighet.

Med amnestiforslaget håper Sánchez å få støtte fra katalanske separatistpartier. Med ytterligere støtte fra baskiske partier og den venstreekstreme alliansen Sumar kan PSOE få 178 mandater. For å få flertall kreves 176 mandater. PP har 172 mandater med støtte fra nasjonalkonservative Vox, høyreorienterte UPN (Unión del Pueblo Navarro) og Coalición Canaria.

Katalonias nåværende president Pere Aragones sa i helgen at “en amnestilov ikke er nok, vi krever flere friheter”.

Alberto Núñez Feijóo fra Partido Popular:

– “Selv om det koster meg statsministerposten, vil jeg forsvare at Spania er en nasjon av frie og likeverdige borgere.

Núñez Feijóo viste til grunnloven av 1812 og la til at vi mer enn to århundrer senere er forpliktet til å forsvare det vi gjorde den gang. Vår suverenitet, våre friheter og vår rett til like muligheter.

Tidligere har veteranene i det spanske sosialistpartiet, Felipe González og Alfonso Guerra, vært kritiske til Pedro Sánchez’ invitasjon til samarbeid med det regionale katalanske partiet Junts, og foretrekker i stedet at PSOE samarbeider med det liberalkonservative Partido Popular for å stabilisere den politiske situasjonen i landet og konsentrere seg om å løse landets virkelige problemer.

Núñez Feijóo refererte også til Felipe González og Alfonso Guerra og kritikken de har fått for å forsvare grunnloven.

– Vi (Partido Popular) behandler ikke tidligere presidenter som dinosaurer eller medlemmer av det gamle regimet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter