Tidligere direktør i CAM arrestert

Publisert

Fem personer fra den tidligere ledelsen i sparebanken Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) er arrestert. Blant dem er Roberto López Abad, direktør i banken i årene 2001-2010. De arresterte har lenge vært mistenkt for underslag og er fra før idømt et (foreløpig) erstatningskrav på 35 millioner euro for tapene de skal ha påført banken.

Eks-direktør Lopez Abad skal ha blitt hentet av politiet i morgentimene onsdag 6. november sammen med bankens tidligere ansvarlig for eiendom Daniel Gil Mallebrera og tidligere ansvarlig for utenlandsinvesteringer Cesar Veliz. Tilsammen ble det gjort fem arrestasjoner, der de to siste foreløpig ikke er navngitt.

Arrestasjonene kommer etter at politiet tirsdag 5. november gjennomførte ransakelser hos tre forskjellige firmaer involvert i saken (et advokatkontor i Valencia og i Alicante og hos et firma på Mallorca).

López Abad og Gil Mallebrera har lenge hatt statsus som tiltalte i saken. De to ble anmeldt etter at statens restruktureringsfond (FROB) i 2011 overtok styringen av banken. Også flere andre fra CAMs ledelse er tiltalt, blant annet tidligere president Modesto Crespo.

I følge FROB har de tiltalte søkt egen fortjeneste gjennom kjøp og salg av eiendom i utlandet, blant annet i Den dominikanske republikk og i Mexico. Disse transaksjonene skal ha fungert som skalkeskjul for overføring av midler fra CAM til firmaet Valfensal SL. Sistnevnte selskap skal være eid, 70 prosent, av nære forretningsforbindelser til López Abad. Resten tilhører angivelig en bankfilial hos Tenedora de Inversiones y Participaciones (TI) som den tidligere direktøren og eiendomsansvarlig Gil Mallebrera skal ha brukt til å skjule operasjoner i grenseland for det som var CAMs vanlige virkeområder.

Bankens ledelse skal også ved flere anledninger ha trosset den spanske sentralbankens råd om ikke å plassere mer penger i eiendom. Advarslene går helt tilbake til perioden 2004-2006 da banken fremdeles gikk i pluss. Ledelsen skal da ha blitt advart mot sin uforholdsmessig tunge pengeplassering i eiendomsmarkedet. Istedenfor å lytte til rådene skal de ansvarlige i CAM ha økt investeringene i eiendom fra rundt 20 prosent av bankens kapital i 2004 til 25 prosent i 2005 og 30 prosent i 2006.

CAM ble overtatt av staten 22. juli 2011. Etter overtagelsen ble det kjent at den tidligere ledelsen bare fra januar til juli det året hadde opparbeidet seg ny gjeld på over 1,1 milliarder euro. Ledelsen er også beskyldt for å ha løyet om bankens finansielle situasjon og skal ha sikret seg luksuriøse sluttpakker og pensjonsavtaler før tapene ble kjent.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter