Terror-angrepene i Barcelona: Ikke ISIS angrep

Publisert

Flere faktorer peker på at terror-angrepene i Barcelona ikke var utført av IS. Angriperne hadde ingen skytevåpen, aksjonene var egenfinansierte og ISIS avkreftet selv dette indirekte.

Mohamed Houli Chemlal sa i avhør 23. august at de hadde finansiert angrepene «seg i mellom». To av de som var med å planlegge aksjonen skal ha tatt penger av deres respektive lønninger. Bombene de planla å detonere på flere steder var laget av vanlige gasstanker og man hadde kjøpt inn et stort antall spiker i tillegg til kjemikalier som aceton m.m., trolig ment som detonatorer.

Mohamed Houli Chemlal sa også i avhør at de ventet på at deler av de hjemmelagede eksplosivene skulle tørke da de ved et uhell gikk av og sprengte huset i Alcanar i lufta. Mohamed var selv i kjelleren hvor han tok oppvasken da huset gikk i lufta, han var eneste i huset som overlevde eksplosjonen.

IS bekrefter

Dagen etter angrepet på Las Ramblas kom det en melding fra IS hvor man sa at de som hadde utført angrepet i Barcelona var «soldater av kalifatet» en betegnelse IS bruker når det dreier seg om IS-inspirerte angrep. Altså aksjoner IS ikke selv har vært en del av.

Imanen ble sparket fra menighet i Belgia

Imam Abdelbaki es Satty er trolig hjernen og hovedmannen bak angrepene. Han var den eldste blant de involverte med sine 42 år. Han jobbet som Iman i Ripoll og hadde tidligere jobbet som Iman i Belgia hvor han hadde fått en rekke klager rettet mot seg hvor medlemmer av menigheten varslet om at Imam Abdelbaki es Satty var en ekstremist og en mulig «grumsete» bakgrunn. Menigheten i Belgia sa ham opp da han aldri ga dem noen vandels-attest, noe de hadde bedt ham om flere ganger.

42-åringen mistenkes for å ha «hjernevasket» de andre i gruppen, yngstemann var 17 år gammel.

Radikalisert i fengsel?

Satty hadde tidligere sonet to års fengsel etter at han hadde blitt tatt med 12 kilo hasj i Ceuta i 2010. I fengsel tilbrakte han tid med Rachid Aglif, en av hovedmennene bak terror-angrepene i Madrid i 2004 hvor 196 personer ble drept.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: