Terra Mítica-saken endelig i gang

Publisert

Etter ti år med etterforskning og vitneavhør er Terra Mítica-rettssaken endelig i gang. Mandag 23. mars ble retten satt i Valencia med hele 38 personer på tiltalebenken. Et antatt nettverk bestående av fornøyelsesparkens gamle ledelse og forskjellige leverandører står tiltalt for å ha operert med fiktive kontrakter, svindlet og unndratt skatt for flere millioner euro. Den omfattende saken har vært under etterforskning siden 2005, men er grunnet omfanget og utallige innsigelser fra de tiltaltes advokater ikke kommet i gang før nå. Hovedmennene i saken risikerer dommer på opptil 53 års fengsel.

Fornøyelses- og temaparken Terra Mítica utenfor Benidorm er blitt gjenstand for det som regnes som en av Comunidad Valencianas største svindel- og korrupsjonsskandaler. Parkens gamle ledelse og et nettverk av leverandører står tiltalt for å ha overpriset arbeider, operert med fiktive kontrakter og unndratt skatt for rundt 4,4 millioner euro. Aktoratet i saken har bedt om fengselsstraffer fra 7 til 53 år for de tiltalte.

Den strengeste straffen gjelder forretningsmannen Antonio Moreno Vicente Carpio som risikerer en dom på 53 års fengsel for 19 tilfeller av skatteunndragelse, bedrageri og dokumentforfalskning. De tiltalte i saken står konfrontert med et personlig erstatningskrav på til sammen 7,8 millioner euro.

Blant de tiltalte er tidligere administrerende direktør Luis Esteban og daglig leder Miguel Navarro. I tillegg kommer representanter for 25 forskjellige firmaer som har hatt med parken å gjøre, til sammen 38 tiltalte. Forholdet skal ha blitt oppdaget i 2005 da skattemyndighetene meldte fra om at parken skyldte over 185.000 euro i merverdiavgift fra årene 2000 og 2001.

Terra Mítica åpnet for publikum i 2000. Etter flere skandaler ble parken solgt for 67 millioner euro i 2012 til eierne av Aqualandia badeland i Benidorm. Byggingen av anlegget skal i sin tid ha kostet mer enn 377 millioner euro, et samarbeidsprosjekt mellom regionale myndigheter og bankene CAM og Bancaja. Representanter for opposisjonen i Valencia-parlamentet mener Partido Populars gamle regionsregjering har skuslet bort og tapt mer en hundre millioner euro av skattebetalernes penger på prosjektet.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter