In Tempo-rettssaken i gang

Publisert

Spekulasjon, korrupsjon og bedrageri er stikkordene i rettsaken om Europas høyeste «boligblokk» In Tempo i Benidorm. To personer sitter på tiltalebenken for å ha forsøkt å svindle til seg mer enn en million euro under byggeprosessen.

In Tempo er blitt selve symbolet på eiendomsspekulasjonen og lånefesten under byggeboomen i Spania. Bygget ble startet opp i 2007 og skulle stått ferdig i 2012, men er så langt ikke avsluttet. Utbygger Olga Urbana ble erklært konkurs i 2014. Selskapet hadde da hverken midler til å betjene gjelden de hadde opparbeidet seg eller finansiere ferdigstillelsen av bygget. Det to hundre meter høye bygget skal til nå ha kostet rundt 130 millioner euro (over 1,2 milliarder kroner).

I 2015 ble det innledet etterforskning av de som hadde vært involvert i prosjektet. Eksperter mente investeringene som var gjort under utbyggingen burde ha vært nok til å ferdigstille bygget. Innskudd fra banker, firmaer og privatpersoner er siden det gått etter i sømmene. Målet har vært å finne ut om alle investeringer virkelig har gått til prosjektet eller om deler av pengene har havnet i lommene på bakmenn.

Å spore opp ansvarlige bak prosjektet, skal angivelig ikke ha vært noen lett oppgave. Siden mannen bak prosjektet José Ignacio de la Serna døde i 2015, har ingen villet identifisere seg med bygget. Familien til De la Serna skal ha distansert seg fra saken og ikke villet vite av utbyggeren Olga Urbana. Selv advokatfirmaet Ribera y Carretero Asociados som representerte selskapet skal ha påstått at de hadde mistet kontakten med klienten. Det skal også ha vært vanskelig å oppdrive kontraktørene som hadde jobbet på prosjektet.

Rettssaken som nå er i gang, gjelder ett av forholdene som har vært under etterforskning. De to tiltalte i saken er ansvarlige for to av selskapene som var involvert i byggingen. Begge er tiltalt for å ha utstedt et falsk gjeldsbrev på over en million euro. I følge aktoratet var gjelden allerede betalt da brevet ble opprettet. De tiltalte befinner seg på hver sin side av avtalen. Den ene er fra firmaet som skal ha opprettet gjeldsbrevet, den andre fra de som skulle betale gjelden. Anklagen lyder på dokumentforfalskning og forsøk på bedrageri, med en påstand om tre års fengsel.

In Tempo er med sine 200 meter Spanias femte høyeste skyskraper. Bygget har 269 leiligheter fordelt på 47 etasjer og er angivelig den høyeste boligbygningen i Europa.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: