Talte for en plass i FNs sikkerhetsråd

Publisert

Felipe VI holdt onsdag 24. september sin første tale i FN som konge av Spania. Talen inngikk i regjeringens kampanje for medlemskap i Sikkerhetsrådet for perioden 2015 og 2016. Den nyutnevnte monarken presenterte Spania som en fornyet nasjon med politisk, geografisk, kulturell og språklig variasjon, klar til å kjempe for demokrati og fred. Hvert tiende år har Spania vært medlem av FNs sikkerhetsråd, et intervall som brytes dersom de ikke tas med i år. Sist gang var i 2004 til 2005.

Nesten tretti år er gått siden Spanias forrige konge Juan Carlos I talte til FNs generalforsamling i New York. I følge avisen El Pais argumenterte den daværende kongen for atomvåpennedrustning, bekjempelse av apartheid og kamp mot terrorisme. Sistnevnte tema var spesielt aktuelt for Spania den gang fordi terroristorganisasjonen ETA da var i full virksomhet. Den forrige kongen skal også ha argumentert for spansk suverenitet over Gibraltar, et spørsmål sønnen og tronarvingen Felipe VI i sin helhet unnlot å ta opp.

Den nye kongen har siden innsettelsen 19. juni snakket om det nye og moderne Spania. Dette fulgte han opp under talen til FN hvor han presenterte landet som en «fornyet» nasjon med «politisk, geografisk, kulturell og språklig variasjon», klar til å «kjempe for demokrati og fred» og slåss mot de som forsøker å bryte ned dette med «intoleranse, vold og sekterisme».

Han argumenterte også for en fremtid med mer rettferdig økonomisk utvikling, forsvarte det spanske språket som verdensspråk og understreket betydningen av Spanias rolle som brobygger mellom Afrika, Europa, Middelhavet og Latin-Amerika. På dette grunnlaget ba han om støtte fra forsamlingen til en plass i Sikkerhetsrådet for toårsperioden 2015 til 2016. Hvert tiende år har Spania vært medlem av det viktige rådet, et intervall som brytes dersom de ikke tas med i år. Beslutningen skal etter planen tas den 16. oktober i år. Sist gang Spania var medlem var i perioden 2004 til 2005.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: