Svensk barnehjem i Denia skal frem fra historien

Publisert

Magnhild Olsson var direktør for det svensk-drevne barnehjemmet som ble opprettet i Denia under den spanske borgerkrigen. Nå jobber spanske historikere for å ta vare på historien om barnehjemmet.

Barnehjemmet var den av den internasjonale innsatsen i Spania under borgerkrigen. Frivillige fra hele verden reiste til Spania for å bidra i kampen mot fasismen.

Kildene for barnehjemmets historie har vært begrenset. Men nå har spanske historikere kommet over dagbøker på svensk skrevet av barnehjemmets direktør. Etter at den spanske republikken tapte borgerkrigen vendte Magnhild Olsson tilbake til Sverige, med på reisen hadde hun dagbøkene fra Spania. Det er disse som utgjør mye av grunnlaget for den nye boken man vil presentere i Denia 25. mai. Det er en del av kommunens arbeide for å ta vare på lokal-historien.

Boken presenteres på byens bibliotek 25. mai klokken 19.30.

Bygget hvor det svenske barnehjemmet lå i Denia.

Det var den svenske foreningen “Kvinne-komiteen for barn fra Spania” som stod bak barnehjemmet i Denia.

Svensk-norsk sykehus i Alcoy

I tillegg til det svenske barnehjemmet i Denia bidro Norge og Sverige gjennom et sykehus i Alcoy. Dette ble senere flyttet til Villajoyosa.

Alcoy (Alicante) ble et sentralt sted i kampen mot fascistene under Den spanske borgerkrigen (1936-1939). Byen huset flere av de sosialistiske og anarkistiske fagforeningene som kjempet på republikkens side under krigen og var hovedsete for den internasjonale arbeiderorganisasjonen International Working People’s Association (IWPA). Dermed ble også Alcoy et angrepsmål for fascistene. Etter at Franco hadde inngått en avtale med Mussolini, ble byen bombet av italienske bombefly i 1938. Det svensk-norske sykehuset ble da flyttet til Villajoyosa.

Norske frivillige krigere

Ifølge historikerne Yngvar Ustvedt og Lars Borgersrud, sluttet mellom 230 og 250 nordmenn seg til de internasjonale brigadene i Spania. Flesteparten av disse var sosialdemokrater og kommunister, så godt som alle var tilknyttet den internasjonale arbeiderbevegelsen. Det var kampen mot utbredelsen av fascismen som hovedsaklig motiverte de norske ungguttene, mener Ustvedt og Borgerud.

Les også: Denia, en gresk gudinnes by

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter