Denia, en gresk gudinnes by

Publisert

Hav, himmel og levende historie finnes her i sjarmerende Denia. Akkurat passe stor er havnebyen Denia. I dag bor omtrent førti tusen mennesker fast i fiskerbyen ved Middelhavet. Sommerstid er folketallet mangedoblet. Området er populært blant spanjolene sommerstid, mange briter og tyskere har også sin feriebolig i Denia.

Denia er en viktig havneby. Byens havneområde har blitt betydelig opprystet over flere år nå. Vi anbefaler en avslappende drink rundt solnedgang fra “Zensa” ute i havneområdet.

Opprinnelig er byen en gresk koloni fra år fire hundre før kristi fødsel. Et tempel til ære for den greske gudinnen Diana er gravet ut her, og naturligvis har stedet fått sitt navn etter henne. Det ligger sikkert fortsatt hemmeligheter godt skjult under lag med jord og sand. Like ved jernbanestasjonen har en stor utgravning fra den mauriske perioden holdt på i et par måneder. Her kan arkeologenes nitide arbeid studeres. Ønsker du å se resultatet av gravearbeider gjennom tidene, kan Denias arkeologiske museum anbefales. Det holder til i byens stolthet, den store borgen midt i byen.

Ut å spise i Denia

Under borgen finner vi Denias gamlebydel. Det er best å gå inn i en av de trange gatene her. Rundt hvert hjørne ligger kanskje en ny bortgjemt plass med tapas og fersk sjømat fra havnen. Denia har en av kystens største fiskerhavner og de røde rekene fra Denia er kjent over hele Spania. Foruten gamlebyen er det et godt utvalg restauranter i Denias yachthavn, altså i sydenden av byen.

Historiske skatter i Denia

I guvernørens hus er det skatter fra et par tusen år tilbake i tid. Og selv om det ikke ser slik ut, kan biler kjøre helt opp. Fra den smale inngangsporten fører en bred allé opp til mange parkeringsplasser helt oppe i borggården. Her er det en praktfull utsikt over havna og glimrende utsyn nordover mot sandstrendene i Les Marines og syd til Javeas steile klipper. Her oppe ved det solide forsvarsverket er det ikke vanskelig å tenke seg en maurisk vakt speide ut over havet etter fiendtlige skip. Opp marmortrappene og bak solide dører er smekre amforaer, keramikk, redskap og mye annet fra menneskets tidligste tid her i området. En gullmynt, en dirham av arabisk opprinnelse, fanger oppmerksomheten. Det originale gotiske korset er verdt nærmere studier. Kanskje går du ut av borgen og ned langs terrassene for å ta kopien av det gotiske korset nærmere i øyesyn i skyggefulle og vakre omgivelser i parken ved rådhuset? Og lurer du på hvorfor denne borgen har så mange terrasser, så kommer det av at de private eierne på begynnelsen av 1900 tallet begynte å dyrke rosiner her.

Strender i Denia

Området fra Denia og nordover til Oliva og Gandia har utvilsomt noen av Spanias absolutt beste strender.

Sandstranden her er ren, bred og det er ganske langgrunt og nesten ingenting annet enn ren sand på bunnen så ikke noe som kan skade små og store føtter. Det er alltid god plass her, selv midt i høysesongen så det er lett å tilbringe hele dagen her. De vakredynene, mangelen på høyhus bak stranda gir oss følelsen av å være langt unna turistmassene. Ankomst er ganske enkel, det tar rundt en halvtime fra Altea. Du kjører nordover på motoreveien AP-7 og kjører av ved handlesenteret «La Marina» ved Ondara. Herifra kjører man N-332 nordover mot Oliva og tar til Deveses et godt stykke før man kommer til Oliva. Området her er også flittig brukt av kitesurfere så hold litt avstand til områdene de går inn og ut på stranden.

Stranden som ligger utenfor havnen er ikke den peneste. Men strandbarene og det ekstra livlig her.
Stranden som ligger utenfor havnen er ikke den peneste, det er bedre å kjøre ut av byen i retning Oliva. Men strandbarene her i sentrum gjør det ekstra livlig.
Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter