Sveits frigir opplysninger om PP

Publisert

Sveitsiske myndigheter tillater bruk av kontoopplysninger om det spanske regjeringspartiet Partido Popular. Forholdet inngår i PPs største korrupsjonssak Gürtel-saken og gjelder partiorganisasjonens tidligere kasserer Luis Bárcenas som i 2013 ble tatt med over 40 millioner euro på konto i Sveits. Den tidligere kassereren står tiltalt for å ha styrt regjeringspartiets antatte korrupte finansiering gjennom 15 år og risikerer en dom på 42 års fengsel.

Spanske påtalemyndigheter ba i april 2015 om lov til å bruke kontoopplysningene fra Sveits i det som er første del av korrupsjonssaken Gürtel (perioden 1999 til 2005). Etter 15 måneder har det sveitsiske justisdepartementet i Bern omsider gitt tillatelse til bruk av opplysningene, skriver El País,

De tiltalte i saken er, foruten PPs eks-kasserer Luis Bárcenas, Francisco Correa, Pablo Crespo, Alberto López Viejo, Guillermo Ortega og Arturo González Panero.

I følge den spanske radiokanalen Cadena Ser har sveitsiske myndigheter blokkert tilgangen til 46 millioner euro som knyttes til Gürtel-saken. Av disse skal 23 millioner euro tilhøre PPs tidligere kasserer. Saken har vært under etterforskning siden 2009 og skal etter planen starte 4. oktober i år.

 

Gürtel-saken

Gürtel-saken er Partido Populars største korrupsjonssak og handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har finansiert PPs valgkampanjer og bestukket partiets politikere siden 1990-tallet. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter, oppnådd eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet i forskjellige provinser og kommuner. Ved siden av lederne i nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken. Partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, som i 2013 ble avslørt med millionbeløp på konto i Sveits, er en av dem.

Forbindelsene mellom PP og det korrupte nettverket strekker seg etter det man vet over minst seks regioner i Spania. Foruten Madrid er medlemmer av partiets kommune- og regionsadministrasjon under etterforskning i Comunidad Valenciana, Andalucia, Castilla-La Mancha, Rioja og Galicia. Den spanske juristen og tidligere dommer Baltasar Garzón stod for de første avsløringene og åpnet etterforskning i saken i februar 2009. Nettverkets antatte leder Francisco «Gürtel» Correa risikerer en av tidenes lengste fengselsstraffer for korrupsjon med en påstand om 76 år (på papiret).

Les også. 76 års fengsel PP-edderkopp

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter