[Oppdatert] Lav smittefare for Corona-virus i de «norske» kommunene på spanske-kysten

Publisert

[Oppdatert 25.03] Data over antall registrerte smittede i Spania og datasimulering av videre utvikling viser at kystområdene hvor nordmenn har sine ferieboliger på Costa Blanca har absolutt lavest risiko for smitte i Spania.

De samme datamodellene konkluderer med at på Costa del Sol, hvor byene ligger tettere, og det bor flere folk, er faren høyere [Kilde: El Mundo].

  • Over halvparten av de som omko var i Madrid.
  • 11% av de nye smittede er de som jobber i det helsevesenet.
  • 80% av de smittede har bare milde symptomer.
  • Norge hadde pr 25.03 3084 smittede og 14 døde, Sverige har 2,526 og 62 døde.
  • 51 personer er smittet pr. 100.000 innbyggere i Communidad Valenciana.
  • 203 personer er smittet pr. 100.000 innbyggere i Madrid.
  • 35 personer er smittet pr. 100.000 innbyggere i Andalucia. Merk at smittegraden er større på Costa del Sol enn Andalucia i snitt. Innlandet i Andalucia er tynt befolket.
  • 47.610 er bekreftet smittet i hele Spania pr. 25 mars. Rundt 26.000 er på sykehus, av disse er 3.166 på sykehusenes intensiv-avdeling. 5367 er friskmeldt etter å ha vært syke. 3434 har omkommet.

Situasjonen i Spania kan oppfattes som dramatisk når man ser på smittede i hovedstaden Madrid som har en tredjedel av smittetilfellene til tross for at kun 6.5 millioner av Spanias 45 millioner innbyggere bor her.

Analyse av samme data viser at smittefaren på Gran Canaria er i laveste kategorien, mens situasjonen på Tenerife er en annen med høyere smittegrad. La Gomera her i den verste kategorien, Spanias første Corona-tilfelle var på denne lille øya.

Ser man på smittede i kommunene langs kysten hvor nordmenn har sine ferieboliger er situasjonen helt annerledes.

Av kommunene SpaniaPosten har søkt frem data om har bare en av disse fler enn ti smittetilfeller. Selv om disse data kan ha feilmargin er tendensen tydelig. Det er betydlig mindre smittefare i de små byene langs kysten på Costa Blanca.

Det er stor usikkerhet til tallene vist under pr kommune. Data som publiseres fortløpende viser provinsen til de smittede, ikke kommunen. Tallene under er basert på søk i spanske medier. Antall smittede vil bli oppdatert når SpaniaPosten får nye data.

Corona smitte på Costa Blanca

Torrevieja – 70 personer i Torrevieja har testet positive for Corona-viruset pr 25.03. De fleste av dem er hjemme med lette symptomer. Ingen har omkommet av viruset her.

Politiet i Torrevieja har skrevet ut 900 bøter for brudd på karantene-bestemmelsene.

Elche – To personer bekreftet med viruset i Elche 5. mars.

Orihuela – En forretningsmann som hadde vært på jobbreise i Italia ble lagt inn på sykehuset i Orihuela i begynnelsen av mars. Totalt er tre personer bekreftet med smitten i Orihuela.

I løpet av karantenens første uke har man anmeldt 229 personer for brudd på reglene. 436 biler er stoppet for kontroll og 1666 personer er kontrollert.

Callosa de Segura – I kommunen ikke langt fra Orihuela ble det påvist en corona-smittet tidlig i Mars. Militære mannskaper har vært i kommunen for å desinfisere.

Dolores – En mann på 71 år testet positivt for Corona viruset 16. mars i Dolores ikke langt fra Torrevieja.

Benidorm – Bare en person er bekreftet smittet i turistbyen Benidorn. Militære mannskaper er blant de som patruljerer byen for å påse at folk holder seg innendørs.

Altea – Ingen er bekreftet smittet i Altea. Fire personer er under overvåking.

Alfaz del Pi – Ingen bekreftede smittede. Man har her stengt helse-senteret i Albir, fra 25. mars. Det har blitt desinfisert. Dette er bydelen hvor utlendinger i hovedsak bor. Helsesenteret i Alfaz del Pi håndterer folk trenger å se en lege. Helsebyråd Marisa Cortés sier til Informacion, at de stenger senteret i Albir for å “følge reglene“.

La Nucia – Ingen data

Alicante – I Alicante provinsen er det meldt om 774 med smitte, 12 som har blitt friske igjen, smittede og 71 som har omkommet av komplikasjoner knyttet til Corona smitte. Flertallet er knyttet til Alicante by.

Beboere og arbeidere på sykehjem hardest rammet.

Nesten halvparten av de omkomne i Alicante-provinsen er knyttet til ETT sykehjem i Alcoy, innerst i Alicante provinsen. 144 av de som er smittet i regionen er på sykehjem 59 er arbeidere på sykehjem. Dette følger til en viss grad den triste trenden man har sett i Madrid.

Corona-smitte på Costa del Sol

I Fuengirola er fire personer meldt smittet.

Nerja – Ingen er bekreftet smittet blant Nerjas nesten 20.000 innbyggere.

Malaga – Malaga provinsen har pr 25.03 819 smittede. Dette tilsvarer 29% av de som er smittet i regionen. 40 personer har dødd som følge av Corona viruset i provinsen.

Marbella – Tre personer er bekreftet smittet i Marbella. Turistbyen har over 150.000 innbyggere.

Torremolinos – En 52 år gammel mann er død av det som trolig er relatert til Corona viruset. Han skal ha reist til Torremolinos fra Madrid kort tid tilbake.

Grafien viser hvem som dør av Corona smitte. Den definitivt mest sårbare gruppen er de over 80 år med hjerte og karsykdommer, diabetes, pustevansker, høyt boldtrykk og kreft. Eldre uten slike sykdommer fra før av har betydelig bedre utsikter om de skulle bli smittet av Corona-viruset.

Hvor farlig er det å bli smittet av Corona-viruset?

Internasjonale ekspterter forteller til BBC at 80% av de som smittes får bare milde symptomer. Men antallet som smittes er høyt da bare de som har hatt sykdommen er immune. Dette er grunnen til at man ser sykdommen spre seg så raskt.

De fleste som smittes av covid-19 vil antagelig få milde luftveissymptomer som går over av seg selv, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

De anslår at rundt 80 prosent av de som er smittet har fått mild sykdom av viruset. Mange av de døde til nå er eldre eller mennesker med dårlig helse fra før, ifølge FHI.

– Covid-19 gir hovedsakelige alvorlig sykdom hos eldre og mennesker med underliggende sykdommer, sier Anne Spurkland til NRK.no

Hjelper det med maske mot Corona-virus?

I Asia har man lang erfaring med bruk av masker i forbindelse med sykdom. En maske er effektiv for å stoppe at virus spres av den som er syk når man hoster, nyser etc. De fleste masker gir derimot dårlig beskyttemot viruset. For det sitter de for dårlig på ansiktet, har får fårlig filter og smitte kan trenge inn i kroppen via øynene. De som kjøper maske for å unngå smitte bidrar til at de som faktisk trenger masker ofte ikke kan få tak på dem. [Kilde BBC Evidence]

Kilder

Det spanske helsedepartementets tall for smittede i Spania [Oppdateres kontinuerlig].

BBC Evidence – Coronavirus special

El Mundos kart som viser mulighet for smitte i Spanias regioner.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter