Studietilbud for alle aldre

Publisert

Professor Øyvind Eikrem, som er Instituttleder for Institutt for kultur- og humanistiske fag ved Høgskolen i Telemark, var på besøk i Spania i forrige uke i forbindelse med høgskolens samarbeid med Universitet i Alicante. Før han reiste hjem igjen, stakk han innom SpaniaPosten for å informere om et uvanlig utdanningstilbud som kan være interessant for unge som eldre.

For Øyvind Eikrem er det få ting som kan sammenlignes med gode kunnskaper. Ifølge professoren, i framtidens samfunn er ikke kunnskaper bare nødvendige for å løse de problemer man der vil møte. Viten representerer en egenverdi for de som tilegner seg den, og beriker livet og utvider hva man kan forestille seg.

Han kan fortelle at utdanningslandskapet i Norge er i endring, noe som byr på nye, spennende muligheter. Takket være nettbaserte distanse-studier, kan man kombinere studier med egen jobb og familieliv, til og med å bo utenlands.

DISTANSE-STUDIER

– Distanse-studier betyr at studentene er fullt registrerte som studenter, med alle vanlige rettigheter, men ikke befinner seg på campus i Norge. De lever sine liv – uansett hvor i verden – og studerer når de har anledning til det.

Høgskolen i Telemark er en viktig aktør på dette feltet, og gjør det mulig å studere fulltid som deltid. Best av alt, noen av studiene kan gjennomføres på et år.

Eikrems institutt tilbyr årsstudium samt fordypning til bachelorgrad i norsk, engelsk, spansk, historie, idehistorie, og bachelorstudium i Kultur og ledelse. De andre instituttene ved høgskolen har for øvrig et enda bredere utvalg som finnes på websidene deres.

For de som bor i Spania og ønsker å gjøre et års spanskstudium for å senere bli lærer, er fordelene store.

-Kan man snakke godt spansk er jo det en kjempefordel, sier professoren. Studiet tar bare et år og gir, i likhet med andre studier ved universiteter og høgskoler i Norge, studiepoeng innen høyere utdanning. De som består eksamen, har den faglige kompetanse som kreves for å undervise i alle skoletrinn ved norske skoler etter studiet.

FORELESNINGER PÅ YOUTUBE

Eikrem forteller at undervisningen kan ta en rekke former, som innspilte forelesninger på Youtube eller hjemmeoppgaver som leveres inn per e-post. Det viktige er at studentene selv tar ansvar for å jobbe jevnt, og sette seg inn i ting.

-Våre distanse-studenter oppnår gode resultater, helt på linje med de som er på campus.

Eikrem sier videre at distanse-studentene er ofte litt eldre mennesker som har jobbet eller ‘levd’ noen år før de kommer tilbake til skolebenken. Dette gjør at de er mer selvstendige og vet hva de er ute etter.

Studiene ved Høgskolen i Telemark er fullt godkjente og gir fulle rettigheter til lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning.

LAVE KOSTNADER

-Kostnadene for selve studiene er lave og inkluderer kjøp av de nødvendige bøkene og innbetaling av semesteravgiften som er på noen hundre norske kroner.

 Han understreker at levekostnader i Spania, for eksempel, er mye lavere enn i Norge. Og at man derfor kan leve på støtten man mottar i form av lån og stipend mye lengre enn hva man ville kunne i Norge.

Han kan også fortelle at studentene er ikke bare yngre mennesker som kommer rett ut fra gymnaset.

-Tvert imot, forteller professoren. Vi har mennesker i alle aldersgrupper, inkludert pensjonister som ønsker å bruke tiden vel til å sette seg inn i nye ting og lære noe om verden rundt seg. Myten om at studier bare er for ungdom må avkreftes.

ØNSKER PENSJONISTER VELKOMMEN

Hvis man blir student på distanse ved Høgskolen i Telemark, kan man også benytte seg av en utvekslingsavtale med Universitetet i Alicante. Dette gir rett til ERASMUS-stipend. Det vil si at man kan bo på Costa Blanca, studere på distanse ved Høgskolen i Telemark og få stipend for å «utveksles» til Costa Blanca. På dette viset får man gjøre bruk av en gunstig støtteordning og får lettere innpass i spansk høyere utdanning.

 -Universitetet i Alicante er en god samarbeidspartner og framstår som en solid akademisk institusjon som har mye å tilby norske studenter, sier professoren.  

Da han er på vei ut, smiler han skøyeraktig.

-Neste gang jeg kommer innom, kan det være for å fortelle at en gruppe norske pensjonister her i Albir har bestemt seg for å ta opp studiene, sier han. De skal i alle fall være hjertelig velkommen!

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter