Store demonstrasjoner i Spania

Publisert

Tusenvis av spanjoler samlet seg mandag 2. juni i mer enn 100 byer for å kreve avskaffelse av monarkiet og etableringen av den tredje spanske republikk. Protestene som krevde en folkeavstemning om monarkiets fremtidige rolle mobiliserte store deler av den spanske venstresiden, hovedsakelig gjennom sosiale nettverk.

Tusenvis av spanjoler samlet seg mandag 2.juni i mer enn 100 byer for å kreve avskaffelse av monarkiet og etableringen av den tredje spanske republikk. Demonstrasjonene som krever en folkeavstemning om monarkiets fremtidige rolle mobiliserte store deler av den spanske venstresiden, hovedsakelig gjennom sosiale nettverk.

Propagandakrig

Spanske medier sliter med å måle omfanget av mobilisering, og tallene som presenteres er ofte del i en propagandakrig mellom de politiske partiene på høyre og venstresiden i landet.  Ifølge politiet samlet demonstrasjonen i Madrid godt over 20.000 mennesker i Puerta del Sol og de omkringliggende gatene. Men, som under demonstrasjonene organisert av 15-M bevegelsen, Puerta del Sol var overfylt.

I løpet av kvelden ønsket de mange tusen demonstrantene å utrykke sitt ønske om folkeavstemming om monarkiet utenfor kongepalasset. Politiet sperret da av alle ankomstmuligheter til slottet og de pasifistiske demonstrantene returnerte deretter til Puerta del Sol med uforettet sak. De politiske lederne for partiene på venstresiden varsler uansett nye protester mens regjeringen utarbeider sitt lovforslag om videreføringen av monarkiet.

Lovendring må vedtas i parlamentet

Grunnen til at den konservative regjeringen til Mariano Rajoy nå må utarbeide et lovforslag om videreføringen av monarkiet er at det ikke eksisterer  lovparagraf i den spanske grunnloven som omhandler abdisering. Monarkistene i det konservative regjeringspartiet Partido Popular jobber derfor på spreng for å få gjennom et lovforslag som gjør det mulig for kronprins Felipe å ta over for sin far snarest. Eksperter sier det kan ta opptil fem til seks uker før Felipe kan bli lovmessig innsatt som konge. Vel og merke, dersom venstresiden ikke får sin vilje gjennom og det avholdes folkeavstemming om monarkiet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter