Storaksjon mot PP i Valencia

Publisert

24 av Partido Populars ledende politikere i regionen Valencia er arrestert for korrupsjon. Blant de som er bragt inn til avhør er tidligere president i provinsen Valencia, Alfonso Rus, tidligere ordfører i Valencia by, Rita Barberá og en rekke andre ordførere, politikere og rådgivere fra kommuner i Valencia og provins- og regionsadministrasjonen. Den siste tiden med avsløringer av korrupsjon i partiet og tidligere rettssaker vanskeliggjør PPs forhandlinger om regjeringsposisjon.

PPs representanter i Valencia har de siste seks, syv årene vært under etterforskning for korrupsjon i en rekke saker, deriblant Bárcenas-/ Gürtel-saken og Nóos-saken der prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarín er blant de tiltalte.

En av korrupsjonsanklagene som ledet til politiets storaksjon i Valencia tirsdag 26. januar gjelder selskapet Construcciones e Infraestructuras Educativas de la Generalitat Valenciana (Ciegsa), et statlig foretak som har hatt i oppgave å bygge regionens skoler de siste femten årene. Politiets anti-korrupsjonsenhet mistenker at Ciegsa under PPs ledelse har vært med på å overprise jobber for rundt en milliard euro, penger som skal ha havnet i lommene på PP-politikere og aktører i det private næringsliv.

For få dager siden ble det også klart at selve partiorganisasjonen Partido Popular får status som tiltalt i partiets største korrupsjonssak Bárcenas-/ Gürtel-saken.

Les også: PP tiltalt for å ødelegge beviser

Den siste tiden med avsløringer av korrupsjon i partiet og tidligere rettssaker påvirker nå PPs forhandlinger om regjeringsposisjon. Den spanske avisen El País skriver onsdag 27. januar at partileder og statsminister Mariano Rajoys forhandlinger med lederen for sentrum-høyrepartiet Ciudadanos, Albert Rivera, vanskeliggjøres på grunn av avsløringene.


Til sammen fire nye avsløringer

Til sammen har Partido Popular den siste tiden fått fire nye anklager om korruspsjon mot seg, store saker som gjelder partiets ledelse. I tillegg til anklagen om bevisforspillelsen der PPs nye kasserer har havnet på tiltalebenken og den nye saken om storstilt korrupsjon i Valencia, har partiet parallelt med regjeringsforhandlingene hatt to andre avsløringer mot seg. Det ene gjelder selskapet Acuamed og driften av Spanias offentlige avsaltingsanlegg langs Middelhavet, deriblant fabrikken i Torrevieja. Den andre gjelder partiets tidligere finansminister Rodrigo Rato som har fått nok en mistanke om korrupsjon og bedrageri mot seg, en tidligere PP-strateg og leder for Det internasjonale pengefondet som i dag står tiltalt i flere separate saker.

Les også: Eks-minister får utreiseforbud

Når det gjelder Acuamed har en av PPs statsekretærer Federico Ramos – omtalt som visestatsminister Soraya Sáenz de Santamarías høyre hånd – nylig måttet trekke seg som følge av skandalen. I følge etterforskningen i saken har ledelsen i Acuamed (det statlige selskapet som driver avsaltingsanleggene) og den politiske ledelsen i det spanske miljødepartementet som selskapet hører under stått bak svindel for så mye som 20 millioner euro. Her er også partiets tidligere miljøminister Miguel Arias Cañete i søkelyset.

Les også:

Ny svindelsak i Torrevieja

Høyesterett drukner i PPs korrupsjonssaker

Gürtel-saken: PP i alle Valencias kommuner skal etterforskes

 

Foto: Tidligere president i Valencia-provinsen Alfonso Rus, tidligere ordfører i Valencia by Rita Barberá, partileder Mariano Rajoy og tidligere president i Comunidad Valenciana, Francisco Camps (2009).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter