Stor-varsleren Falciani pågrepet i Madrid

Publisert

Hervé Falciani, mannen bak historiens største avsløring av tvilsomme kontoer i Sveits, er pågrepet av politiet i Madrid. Pågripelsen kommer etter arrestordre fra sveitsiske myndigheter. Falciani som tidligere var IT-ansatt i bankgruppen HSBC i Genève er dømt til fem års fengsel av en sveitsisk domstol for å ha lekket informasjon fra banken. Opplysningene førte senere til avsløringer av skatteunndragelse for milliarder av kroner i forskjellige land, inkludert Spania.

Pågripelsen av Falciani kommer etter en internasjonal arrestordre fra sveitsiske myndigheter, i følge spanske aviser utstedt 19. mars i år. Falciani ble imidlertid dømt i Sveits allerede i 2015, med en straff på fem års fengsel for økonomisk spionasje. Hvorfor kravet om arrestasjon og utlevering kommer først nå, over to år etter dommen, er uklart.

Spania har tidligere nektet utlevering til Sveits. Det skal ha skjedd i 2013. Begrunnelsen fra spanske myndigheter var at opplysningene Falciani hadde avslørt var knyttet til kriminelle handlinger som skatteunndragelse og hvitvasking av penger. Falciani ble arrestert kort tid etter han kom til Spania i 2012, men ble senere sluppet fri.

Falcianis opplysninger skal ha hjulpet spanske skattemyndigheter til avsløre mulig lovbrudd hos over 600 personer i Spania. Avsløringene skal ha ført til at rundt 300 millioner euro som tidligere var unndratt skatt er blitt likningsført.

Les mer om Falciani-listen i Spania: Politi-razzia mot bank i Madrid

 

Pågripelsen knyttet til konflikten i Catalonia

At Spania tidligere ikke har villet utlevere Falciani, for deretter å snu i saken, har skapt spekulasjoner i media. Siden februar og mars har to av Catalonias fremste politiske eksponenter for løsrivelse fra Spania oppholdt seg i Sveits. De to er ettersøkt av spanske myndigheter for sin rolle i kampen for uavhengighet, en prosess som er kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen. De to ønskes utlevert til Spania. Det har fått kritikere til å spørre om man nå er vitne til en “utveksling”, forstått som at spanske myndigheters velvillighet overfor utlveringen av Falciani blir godt mottatt i Sveits og ikke glemt når Spania eventuelt ber om sine utlveringer.  

 

Les også:

Arrestordre mot katalansk politiker

Nye fengslinger i Catalonia

 

Dømt i Sveits

Italiensk-franske Hervé Falciani ble pågrepet av politiet i Madrid onsdag 4. april. Falciani som er blitt omtalt som skattesvindelens svar på Edward Snowden står bak historiens største avsløring av tvilsomme bankopplysninger da han som IT-ansatt i verdens største bankgruppe HSBC i Genève i 2008 startet prosessen med å lekke informasjon om mer enn 130.000 kunder.

Avsløringene til Falciani og den såkalte Falciani-listen har siden 2008 ført til etterforskning av skatteunndragelse og hvitvasking av penger for milliarder av kroner. Falciani ble i 2015 dømt til fem års fengsel for økonomisk spionasje i Sveits. Det påstås blant annet at Falciani i 2007 skal ha forsøkt å selge opplysningene sine under en reise til Libanon. Falciani hevder imidlertid selv at målet med å lekke opplysningene hele tiden har vært å avsløre internasjonal skattesvindel.

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter