Stor fiesta i Torremanzanas

Publisert

Denne helgen foregår årets største fiesta i landsbyen Torremanzanas, en kort kjøretur mot innlandet fra Villajoyoasa venter en ekte spansk opplevelse. Fiesta de Sant Gregorio har opptog, gudstjenester, sang og dans og masse god mat fra morgen til kveld.

Norske Mary Ann Barbru bor i landsbyen deler av året og er «festera», det vil si medlem av festkomiteen. Hun reklamerer med fantastisk stemning og folkeliv.

– Landsbyen har bare 750 sjeler og mange av dem jobber som frivillige under festivalen. Jeg er imponert over hva de får til sier hun.

 

Brødet sentralt

Festivalen avholdes alltid i uken som inneholder 9. mai. Den foregår over fem dager med parader, underholdning, bevertning og messer, og avsluttes med et fyrverkeri.

Fiestaen har sitt utspring i en ofring/tradisjon som går helt tilbake til 1658. Torremanzanas var invadert av gresshopper, men en bønn til den hellige Sant Gregorio avsluttet invasjonen.

Dette er grunnen til at man ofrer brødet. Brødet blir tilberedt på gammelt tradisjonelt vis og veier 6 til 8 kg. Det dekoreres med blomster og nydelige blonder. Fiestaens høydepunkt er prosesjonen der brødet bæres på hodet av unge piker ved hjelp av en llibrell, en liten stjerneformet pute. Framme i kirken blir brødet velsignet. Det velsignede brødet skjæres opp i biter, og deles så ut til alle som er tilstede. Brødet vil holde deg frisk hele det neste året.

 

Fullspekket program 

Fiestan starter allerede torsdag, men lørdag er absolutt hoved-dagen, med program fra 05.00 om morgenen til langt på natt. Fredagens servering av kjempepaella til alle som vil ha ved 14 tiden er også verdt å få med seg. Lørdag er hovedattraksjonen paraden med Pan Beneit, velsignede brød, klokken 11 et vakkert skue. Denne etterfølges av messe. Om ettermiddagen er det folkedans og blomsterofring. Kvelden byr på fyrverkeri og dansemusikk. Søndag gjentas prosesjonen og den innholdsrike fiestaen avsluttes med en siste prosesjon.

– Jeg anbefaler virkelig kystbeboerne å ta seg en tur for å oppleve det fantastiske folkelivet og den vakre prosesjonen, avslutter den norske festeraen. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter