Stjernearkitekt må betale millionerstatning

Publisert

Den spanske stjernearkitekten Santiago Calatrava er av høyesterett i Spania dømt til å betale en erstatning på nærmere tre millioner euro. Saken gjelder feil på det monumentale bygget Palacio de Congresos i byen Oviedo i Asturias. Bygget som stod ferdig i 2011 skulle ha hatt en hydraulisk bevegelig takkonstruksjon som ikke har fungert og som man derfor har måttet gi opp. I tillegg skal prosjektet ha hatt en betydelig budsjettsprekk, et problem den kjente arkiteken er kritisert for på flere av sine bygg.

Santiago Calatrava er en kritikerrost valensiansk arkitekt som har vunnet priser i en rekke land, men som samtidig har fått kritikk for sin tendens til å forårsake millionsprekk i budsjettene og for ikke å overholde tidsfrister.

I 2013 gikk regionsmyndighetene i Valencia til sak mot Calatrava. Årsaken var at takplatene i byggene hans Palau de les Arts Reina Sofía i Kunst- og vitenskapsbyen (Ciudad de las Artes y las Ciencias) var i ferd med å gå i oppløsning.

Den verdenskjente arkitekten har også en rekke saker gående mot seg i utlandet, blant annet i New York der arkitektens World Trade Center Transport Hub ble åpnet i 2016 nesten ti år etter planen med en budsjettsprekk på flere millioner dollar.

Calatrava er også blitt anklaget for korrupsjon. I 2014 ble han tiltalt av en domstol i Castellón. Saken gjaldt et oppdrag der arkitekten skal ha fakturert 2,7 millioner euro for et konferansesenter som aldri ble bygget. Det ble hevdet at tildelingen av oppdraget hadde skjedde utenom vanlige prosedyrer og kun var mulig på grunn av arkitektens private forbindelser til lokale politikere fra Partido Popular.

Den omstridte arkitekten høster likevel stor anerkjennelse internasjonalt og vinner stadig nye prosjekter. Tidligere i år ble det kjent at Calatrava hadde fått i oppdrag å tegne det som skal bli verdens høyeste hus i Dubai. Entreprenørfirmaet Emaar Properties fra De forente arabiske emirater skal stå for byggingen, en konstruksjon som vil bli høyere enn det nåværende høyeste huset i samme by (skyskraperen Burj Khalifa på 829 meter) og skal stå ferdig til Dubais World Expo i 2020 med en prislapp på 900 millioner euro.

Den nye dommen fra høyesterett stadfester underrettens dom fra tidligere og konklusjonen om at Calatrava er skyld i feilen på Palacio de Congresos i Oviedo. Arkitekten må dermed betale en erstatning på 2,96 millioner euro.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter