Sterke reaksjoner på drap av okse

Publisert

Bildene av en okse som stanger hodet i en stolpe og dør etter å ha fått brennende fakler festet til hornene skaper sterke reaksjoner både i og utenfor Spania. Hendelsen skjedde i kommunen Foyos som ligger i Valencia, en region der det hvert år arrangeres nærmere 9.000 okseløp.                                                                                                                                                                                                      

Undersøkelser viser at antallet okseløp i Spania har økt de siste årene til over 17.000 i 2016. Valencia er regionen med klart flest arrangementer, over halvparten av totalen.

Kommunene Foyos der det kontroversielle okseløpet ble arrangert den 22. juli i år ligger rett nord for regionshovedstaden Valencia og har rundt syv tusen innbyggere.

Oksen som var bundet til en stolpe med tau var påført brennende fakler på hornene (såkalt «toro embolado», en type okseløp som arrangeres i mange kommuner).

Da oksen ble sluppet løs i folkemassen, hovedsaklig bestående av unge menn, skal den ha blitt forvirret og løpt rett mot stolpen den var bundet til. Oksen døde momentant i sammenstøtet.

Opptaket av hendelsen ble lagt ut på sosiale medier av dyrevernorganisasjonen Bulls Defenders United. Etter det har bildene skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Spania (For å se opptaket, klikk på denne linken. Spaniaposten advarer mot sterke scener: www.youtube.com/watch?v=naYu_W4Y2uQ)


Tyrefekting mindre populært

Motstanden mot dyreplageri i Spania øker. De siste årene har interessen for tyrefekting falt betraktelig. Flere kommuner, inkludert Madrid, har fratatt næringen subsidier og tyrefektingarenaene er ofte halvtomme under stevnene.

Av samtlige regioner i Spania er det imidlertid kun Kanariøyene som har innført forbud mot alle former for okseløp og tyrefekting.

I Catalonia er tyrefekting forbudt, mens Balearene ønsker et liknende forbud som Kanariøyene.

 

Ny PP-lov beskytter tyrefekting

Samtidig har de konservative og regjeringen til Partido Popular trumfet igjennom ny lovgivning som beskytter tyrefektingen og har gjort tradisjonen til offisiell spansk kulturarv. Dermed kan de regionale forbudene overprøves av nasjonale myndigheter.

Les også: Kan bli tvunget til å gjeninnføre tyrefekting


Stadig flere okseløp

Nedgangen i interessen for blodsporter ser imidlertid ikke ut til å gjelde for okseløp. Mens populariteten til den profesjonelle tyrefektingen er fallende, har man de siste tre årene fått en økning i antall okseløp.

Disse arrangementene er mindre en de store tyrefektingstevnene og er gjerne knyttet opp mot lokale feiringer, eller byfester (fiesta del pueblo), som holdes i småkommuner rundt omkring i landet.


Over 17.000 arrangementer

Statistikk publisert i avisen El País viser at okseløpene har økt i antall fra 2014 til 2016. I fjor var ble det holdt tilsammen 17.073 okseløp (fordelt på rundt 1.900 kommuner). Det er ca. 4 prosent flere enn året før.

Comunidad Valencia der Costa Blanca hører hjemme er regionen med desidert flest arrangementer (8.937). Deretter kommer innlandsregionene Castilla y León (1.900), Navarra med Pamplona (1.577), Castilla-La Mancha (1.330) og Aragón (1.104).

De eneste regionene som ikke har okseløp er Kanariøyene, Ceuta og Asturias (På Balearene, der man ønsker totalforbud, arrangeres det kun ett okseløp i året).

Les også: Debatt om tyrefekting og okseløp

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter