Sterke reaksjoner mot okseløp

Publisert

Tyrefekting er en av Spanias mest kontroversielle tradisjoner. I byer som Pamplona, Madrid og Sevilla fylles hvert år arenaene opp med tusenvis av tilskuere. Det finnes imidlertid også en rekke mindre stevner rundt omkring i landet. De kalles «okseløp» og regnes av dyrevernere som vel så brutale. Ett av dem foregår i disse dager i den lille byen Arañuel i Castellón. Løpet skjer i mørket og oksen utstyres med fakler på hornene før den slippes ut i folkemengden.

De første okseløpen i årets arrangement i Arañuel i provinsen Castellón ble søndag 7. desember forsøkt stoppet av demonstranter, uten hell. Å sette fyr på hornene til en forvirret okse og sende den ut i folkemengde er nemlig fullt lovlig i Spania. Tradisjonen kalles «toro embolado». Okseløpet i Arañuel har derfor politibeskyttelse og kunne etter at aktivistene ble fjernet fortsette som normalt.

Arrangementet i Arañuel er imidlertid bare ett eksempel. Slike stevner foregår i byer og på småsteder over hele landet. I midten av november ble det demonstrert mot et liknende okseløp i byen Medinaceli i Nord-Spania. I dette tilfelle forsøkte rundt femti demonstranter å stoppe arrangementet, men i likhet med stevnet i Arañuel ble aktivistene fjernet av politiet.

Før dette, i slutten av september, gikk det beryktede Torneo del Toro de la Vega av stabelen i byen Tordesillas i Nord-Spania. Sistnevnte arrangement er ett av de mest kontroversielle i Spania og blir hvert år forsøkt stoppet av dyrevernere. Løpet går ut på at en forvirret okse slippes løs i byen og deretter jages ut på et åpent område der den jaktes ned av folk til fots og til hest som forsøker å drepe dyret med spyd.

I flere år har motstandere av disse løpene forsøkt å få på plass lover som vil forby stevnene. Forslagene er imidlertid hver gang blitt nedstemt av regjeringspartiet Partido Popular og andre partier som støtter tradisjonen. I fjor vedtok PP i tillegg en ny lov som ga tyrefekting offisiell status som spansk kulturarv. Loven gjør at stevnene har fått sterkere beskyttelse mot aktivister enn før og har gitt dem en status som gjør at regionale og kommunale myndigheter i prinsippet er forpliktet til å bevare og fremme tradisjonen. Loven ble til som følge av en underskriftskampanje til vern av tyrefekting signert av nærmere 600.000 personer.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter