Los Angeles i USA har fjernet en statue av Christopher Columbus fra en park i sentrum av byen. Rivingen ble av kommunens representanter begrunnet med at statuen representerte et «romantisert» syn på historien om kolonitiden og at det i realiteten handlet om «de europeiske imperienes ekspansjon i Amerika», «utnyttelse av naturressurser» og «folkemord» på urbefolkningen.
Rivingen av Columbus-statuen i Los Angeles inngår en pågående prosess i USA med å endre historieskrivingen om kolonitiden i Amerika. Blant annet blir ideen om at Columbus «oppdaget» det som i dag er USA sterkt utfordret. For det første skal Columbus aldri ha nådd kysten av Nord-Amerika. Dessuten bodde det allerede millioner av mennesker der før europeerne kom.
Christopher Columbus (1451-1506) var opprinnelig en handelsmann fra Italia. Da han krysset Atlanterhavet og nådde Amerika i 1492 var han imidlertid sponset av det spanske monarkiet og seilte under spansk (kastiljansk) flagg. Columbus skal ha kalt seg guvernør over de områdene han fant, noe som angivelig skjedde etter avtale med det spanske kongehuset.
Statuen som nå er fjernet i Grand Park i sentrum av Los Angeles ble oppført i 1973. Den omstridte figuren skal ha vært en gave til byen fra en sammenslutning i av italienske innbyggere i staten California.
En av de som har engasjert seg i saken, er politikeren Mitch O’Farrell i Los Angeles kommune. O’Farrell betegner på sine hjemmesider rivingen av statuen som «et naturlig skritt» i prosessen med å gjenopprette den «feilaktige» fortellingen om Christopher Columbus.
O’Farrell som selv stammer fra en familie av wyandotindianere fra Oklahoma var i 2017 med på å få endret byens feiring av Christopher Columbus-dagen (andre søndag i oktober) til en feiring av den opprinnelige befolkningen. Samtidig ble navnet på dagen endret til Urfolksdagen (Indigenous Peoples’ Day).
«Columbus var selv personlig ansvarlig for ugjerninger og hans handlinger igangsatte det største folkemordet registrert i historien. Hans bilde burde ikke feires noe sted», sier O’Farrell i sin uttalelse.
Den spanske avisen El País skriver om rivingen av Columbus-statuen i Los Angeles og viser til at det er sterk motstand mot den tradisjonelle historiefortellingen blant mange av byens innbyggere. Representanter for urbefolkningen har i årevis kjempet for å endre byens historie. Columbus reise til Amerika anses som starten på et massivt folkemord som skulle bli slutten på deres måte å leve på. Prosessen med å endre dette bildet bør i deres øyne føres helt frem til byen er totalt frikoblet fra Spanias kolonisering.
Foruten Columbus refereres det til den spanske misjonæren Junípero Serra, en katolsk prest som drev misjonering i California på 1700-tallet.
Serra som ble gjort til helgen av paven i Roma så sent som i 2015 skal ha grunnlagt ni misjonsstasjoner i området som i dag utgjør staten California, noe som skal ha utviklet seg til større byer som San Francisco og San Diego. I dag forbindes han imidlertid av mange med undertrykkelse av indianernes forfedre og deres kultur.
Fjerningen av Columbus-statuen 10. november markerer i følge initiativtagerne starten på et nytt kapittel i Amerikas historie, der målet er «å lære av tidligere feil, slik at de ikke gjentas».
Statuer av Christopher Columbus finnes også i mange andre byer i USA, blant annet ved Central Park i sentrum av New York. I sistnevnte by skal lokale myndigheter ha utredet muligheten for å fjerne statuen, men til slutt beslutte å beholde den.
Columbus dagen: Spanias kontroversielle nasjonaldag: 12. oktober Dìa de la Hispanidad