Spanias kontroversielle nasjonaldag: 12. oktober Dìa de la Hispanidad

Publisert

Onsdag 12. oktober feirer spanjolene den spanske nasjonaldagen, Dìa de la Hispanidad. Dette er dagen da Christofer Columbus gikk i land i Amerika på kvelden 12. oktober, 1492. Columbus traff land på øya Hispañola, som i dag utgjør Den Dominikanske Republikk og Haiti. I Madrid feires dagen med en årlig militærparade fremført foran kongefamilien, stortingspolitiker og regionale presidenter. Men ikke alle synes dagen er noe å feire, dagen markerer også begynnelsen på spanjolenes folkemord i Latin-Amerika. Dagen feires også i USA som “Colombus day.

Spania feirer både sin nasjonaldag i tillegg til grunnlovsdagen.

Spanias nasjonaldag har vært feiret siden 1987. Tidligere feiret de bare Dìa de la Hispanidad, for den tilknytningen Spania har med det søramerikanske samfunnet. I 1981 ble det bestemt at dagen skulle feires som Spanias nasjonaldag og 12. oktober ble en av Spanias to nasjonaldager, sammen med grunnlovsdagen den 6. desember. Siden år 2000 har også Spanias militærdag blitt feiret i Madrid på samme dag. Utenom dette er det liten eller ingen feiring av nasjonaldagen blant spanjolene.

Spanjolene brukte kamp hunder for å holde de innfødte i sjakk. Når de manglet mat til hundene tok de barna fra de innfødte, drepte dem og foret dem til hundene.

Møter motstand
Det finnes også mange motstandere av feiringen. Enkelte vil ikke at dagen skal feires fordi ”oppdagelsen” av Amerika ble brukt til å spre katolisismen, deres voldsomme inntreden i Amerika hvor innfødte ble drept eller brukt som slaver. Andre grupper er igjen motstandere av feiringen fordi de mener at Christofer Columbus var en slem mann som ikke tenkte på annet enn å få seg selv opp og frem. Det blir hevdet at han trampet over Bibelen og slaveri for å få det som han ville.

Columbus var en italiensk sjømann som ville ta en snarvei til India ved å seile motsatt vei rundt jordkloden. Han seilte under spansk flagg etter å ha mottatt økonomisk støtte fra kong Fernando og dronning Isabella i Granada. I stedet for å finne India, fant han Sør-Amerika. Derfra kommer navnet indianere.

Columbus døde derimot i 20. mai 1506 uten å vite at han hadde funnet det som for mange europeere var et helt nytt kontinent. At både kinesere, vikinger og flere andre folk hadde besøkt kontinentet før Columbus er lite kjent i Spania.

I Catalonia er det nesten årlig gateopprør blant enkelte innbyggere. For å vise sin avsky mot Spania lager de hissige bål av spanske flagg i gatene.

Columbus – Datidens ISIS ?

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria – Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare ett hogg.

Slaveriet viste seg å være dårlig butikk så han fokuserte mindre på dette men tvang hver av de innfødte til å gi spanjolene en viss mengde gull årlig. De som ikke leverte fikk et lem kappet av. Jenter ble kjøpt og solgt for menns “seksuelle forbruk”. Columbus skrev selv at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive.

En skriftlig kilde (De Las Casas) referer til en hendelse hvor de spanske soldatene parterte, halshogde, voldtok og drepte rundt 3000 innfødte på en dag. Den katolske kirken var delaktig i de overgrep Columbus og spanjolene foretok seg i Latin-Amerika.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter