Statsministerkandidat for Podemos

Publisert

Den nye partiet Podemos har valgt Pablo Iglesias til statsministerkandidat foran årets parlamentsvalg i Spania. Valget som mest sannsynlig skal holdes i november blir Iglesias første som politiker. Den unge sosialdemokraten og EU-politikeren anses som en reell utfordrer til dagens statsminister Mariano Rajoy fra Partido Popular og lederen for det spanske arbeiderpartiet PSOE, Pedro Sánchez.

Iglesias skal ikke ha hatt reelle motkandidater i partiet og fikk hele 82 prosent av stemmene. Etter valget som ble holdt fredag 24. juli er det imidlertid kommet kritikk av nominasjonsprosessen. Kun 16 prosent av Podemos´ medlemmer avla stemme, noe som er blitt tatt som tegn på at det har vært uenighet om valgreglene i partiet og hvilke kandidater som skulle stå på listene til Kongressen og Senatet.

Tross uenighet i partiet er det likevel få som tviler på at Iglesias er den rette til å lede partiet frem mot parlamentsvalget. Den unge partilederen har hatt en helt sentral rolle i partiets fremgang siden det ble dannet i begynnelsen av 2014.

Før selve partidannelsen ble Iglesias rakst identifisert som en lederfigur. Selv skal han imidlertid ha bedt om en bekreftelse på at han var ønsket som partileder. Dersom mer enn 50.000 personer signerte et opprop på Internett, ville han si seg villig til å danne et parti med kandidater til EU-valget samme år. Dagen etter var målet nådd og partiet kunne registreres. Over 1,2 millioner spanjoler stemte på det nydannede partiet, noe som ga hele fem seter i Europaparlamentet.

Etter lokalvalgene 24. mai i år er partiet kommet inn kommunestyrer over hele landet og har gjennom partiallianser overtatt styringen i flere store byer, blant dem de to største; hovedstaden Madrid der de inngår i Ahora Madrid og Barcelona der alliansen heter Barcelona en Comú.

En fersk meningsmåling publisert i avisen El País viser at Podemos den siste tiden har gått noe tilbake, men er fremdeles landets tredje største parti med en oppslutning på 18,1 prosent. Foran dem ligger det spanske arbeiderpartiet PSOE med 23,5 prosent og konservative Partido Popular med 23,1 prosent. Også sentrum-høyrepartiet Ciudadanos er å regne med når kommende regjeringsalternativer skal vurderes, med en oppslutning på 16 prosent.

 

Bakgrunnen for Podemos

Podemos har grobunn i protestbevegelsen 15-M, også kalt Los Indignados (De indignerte). Det hele startet med massive demonstrasjoner i Spania den 15. mai 2011 (15-M). Tusenvis av opprørte spanjoler tok til gatene i de store byene i protest mot den økonomiske politikken i Spania etter finanskrisen. Misnøyen med den høye arbeidsledigheten, voldsomme kutt i velferdstilbudene, politisk korrupsjon og mangel på demokrati ga næring til protestene. I de påfølgende dagene tiltok demonstrasjonene i omfang.

Blant deltakerne i 15-M fant man det som skulle bli grunnleggerne av Podemos. Fra et venstreorientert miljø blant studenter og lærere ved Complutense Universitet i Madrid trådte tre personer frem i rampelyset som skulle vise seg å bli viktige for dannelsen av partiet. Den ene var Juan Carlos Monedero, den andre Íñigo Errejón og den tredje Pablo Iglesias som senere ble valgt til partiets leder og nå statsministerkandidat.

 

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter