Statsministeren vil endre tidssone

Publisert

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy (PP) vil endre landets tidssone. Hvordan spanjolene innretter seg i hverdagen regnes for å være påvirket av at landet egentlig befinner seg i «feil» tidssone. Geografisk sett tilhører Spania den vesteuropeiske sonen (Greenwich Mean Time) sammen med blant annet Portugal og Storbritannia. Dette ble imidlertid gjort om av diktator Francisco Franco i 1942 og aldri endret tilbake. Med det nye initiativet følger statsministeren etter andre partier som lenge har foreslått en slik endring.

Forslaget til Partido Popular inngår i partiets familie og likestillingspolitikk og har til hensikt å bedre døgnrytmen og organiseringen av hverdagen for spanjoler. Partiet foreslår også at folks arbeidsdag bør være slutt klokken seks på ettermiddagen og ikke åtte og ni som er vanlig i dag.

Mesteparten av den iberiske halvøy ligger på vest side av nullmeridianen og tilhører slik sett vesteuropeisk tid. Bare en brøkdel av landets areal befinner seg på øst side, hovedsakelig Balearene og Catalonia. Dersom Spania i dag endrer tilbake til gammel tid, er ideen at spanjolene vil få en riktigere klokke i forhold til solen og en bedre utnyttelse av døgnet.

Å endre tidssone tilbake til vesteuropeisk tid er tidligere blitt foreslått av flere andre partier. Forslaget har imidlertid ikke alltid vært like populært.

Da det galisiske partisamarbeidet Bloque Nacionalista Galego (BNG) presenterte ideen for Kongressen for første gang i 2010 ble de nærmest latterliggjort av representanter fra de andre partiene, PP og PSOE inkludert (Galicia er regionen som ligger lengst vest i Spania og slik sett er lengst unna riktig tid).

De siste årene har imidlertid partiene i Kongressen blitt mer åpne for en endring, men ingen har så langt ikke vært villige til å gjøre alvor av planene. Nå vil PP ha forslaget igjennom, et initiativ som må sees i lys av at partiet har startet valgkampen foran et eventuelt nyvalg i juni. PSOE og Ciudadanos har fra før lagt frem det samme forslaget.

At partiene har endret holdning i spørsmålet skyldes blant annet en rapport fra den såkalte Likhetskommisjonen (Comisión de igualdad) som ble oppnevnt av den spanske nasjonalforsamlingen og som la frem sin rapport i 2013. Kommisjonen mente organiseringen av arbeidslive og familieliv i Spania burde endres og anbefalte langt på vei å gå tilbake til den opprinnelige tidssonen Greenwich Mean Time.

 

Hvorfor er Spania i feil tidssone?

Spania var i utgangspunktet på vesteuropeisk tid sammen med Storbritannia, Portugal og Frankrike. Men i 1942, midt under Andre verdenskrig, påla tyskerne Frankrike å skifte til sentraleuropeisk tid. Storbritannia og Portugal fulgte etter. Det samme gjorde Spania, men av ulik årsak.

Storbritannia ville ikke risikere å være i en annen tidssone en sine allierte i Frankrike, mens Spania skal ha gjort endringen fordi landets diktator Francisco Franco ønsket å bli mer samkjørt med Nazi-Tyskland og fascistene i Italia som i årene før hadde hjulpet ham til seier i Den spanske borgerkrigen. Etter krigen skiftet Storbritannia og Portugal tilbake til vesteuropeisk tid, mens Frankrike og Spania ble værende i den nye tidssonen – Frankrike fordi deler av landet geografisk sett befant seg i sentraleuropeisk sone, Spania fordi Franco ikke ønsket å endre tilbake.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter