Statsministeren må forklare seg i retten om korrupsjon

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy må i retten og forklare seg om korrupsjonen i eget parti Partido Popular. Forholdet inngår i regjeringspartiets største korrupsjonssak, den såkalte Gürtel-saken. Lederen for de konservative har fått status som «vitne» og må svare på spørsmål fra tiden han var partisekretær under Aznar fra 2003 til 2004. Det er første gang i spansk historie at en sittende statsminister kalles inn til avhør i retten.

Partido Popular har lenge forsøkt å unngå at partiets leder og Spanias statsminister Mariano Rajoy skal forklare seg i retten. Tirsdag 18. april ble det imidlertid klart at Rajoy kalles inn til avhør og må vitne om det korrupte Gürtel-nettverkets forbindelser til partiet.

Les også: 13 års fengsel for PP-korrupsjon

Partiets advokat mente i retten at innkallelsen var «upassende», «unødvendig» og «ikke relevant for saken». Han hevdet også at statsministerens forklaring lå utenfor prosessuell praksis og bare ville bidra til å forlenge saken unødvendig.

Innkallelsen av Rajoy var ikke støttet av statsadvokaten (aktoratet), men kommer etter en såkalt «sivil anklage» (acusación popular) fra advokatene i organisasjonen Asociación de Abogados Demócratas por Europa (ADADE).

Vitneavhøret kommer etter at selve partiorganisasjonen til Partido Popular tidligere i år ble gjort til part i saken, et parti der Rajoy har hatt en dominerende rolle siden 1990-tallet og der han har vært partileder siden i 2004.

Det er første gang i spansk historie at en sittende statsminister kalles inn til et rettsavhør. En rekke enkeltpersoner i og utenfor PP er allerede tiltalt eller dømt i saken.

Datoen for innkallelsen er foreløpig ikke fastsatt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter