«Statsministeren er på overtid»

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) vil ikke skrive ut nyvalg før i desember. Det er i seneste laget mener opposisjonen. I en uttalelse torsdag 3. september sier statsministeren at datoen for valget mest sannsynlig blir den 20. desember, som er siste mulighet i følge den spanske valgloven. Opposisjonspartiet PSOE reagerer på beslutningen og mener Rajoy og Partido Popular allerede er på overtid. Partiet mener resultatene fra kommune- og regionsvalgene i mai der PP gikk kraftig tilbake er bevis nok på at det spanske folk er klar for en ny leder.

Det skal være første gang i historien at et parlamentsvalg legges så sent som desember. I løpet av de elleve parlamentsvalgene Spania har hatt siden overgangen til demokrati for snart førti år siden, skal fem ha blitt holdt i mars, tre i juni, to i oktober og én i november (den siste).

Statsminister Rajoys motiver for å legge valget til desember er uklart. Mye tyder imidlertid på at han ønsker å ri bølgen av økonomisk oppgang og økt sysselsetting så langt den kan ta ham. Tanken vil i så fall være at jo mer velgerne ser av gode resultater fra reformene, jo mer tillit vil de ha til regjeringen som innførte dem og derfor stemme på ham.  

I følge avisen El País vil han sannsynligvis også trenge tiden til å overkomme utfordringene knyttet til kravet om uavhengighet fra Spania som katalanerne går til valg på den 27. september. I tillegg vil Rajoy og partiet hans Partido Popular ha budsjettet for 2016 vedtatt før valget, for på den måten å sikre at noe av reformene partiet har innført de siste fire årene overføres til neste parlamentsperiode.

Datoen som er satt for nyvalget er imidlertid svært sen i forhold til tradisjonen. Det har skapt reaksjoner hos opposisjonen. Regjeringens største motstander PSOE er blant de som kritisere tidspunktet. En av partiets profiler, tidligere president i Baskerland Patxi López, sier til media at PSOE gjerne skulle sett at valget ble holdt så fort som mulig. I følge den baskiske sosialdemokraten har Rajoy «brukt opp tiden sin» og «vet det selv». Han referer til resultatene fra kommune- og regionsvalget i mai der PP gikk kraftig tilbake og mener det viser at det spanske folk nå ønsker utskiftninger. Han kritiserer også regjeringen for å utnytte ekstra tid til å få vedtatt et budsjett som opposisjonen er uenige i og som de ikke ønsker å sette ut i livet.

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter