Spionskandale i Spania, skylder på Marokko

Publisert

Spanias statsminister, Pedro Sanchez, er blant de som over flere måneder har hatt mobiltelefonen “tappet” via den israelske spion-applikasjonen Pegasus. Over 200 spanske mobiltelefoner skal ha vært utsatt for målrettet spionering.

Trolig Marokko

Over flere uker har spanske medier vært fulle av avsløringer om alle de som ble avlyttet. Spekulasjonene om hvem som står bak har vart like lenge. Datalogger viser at den som valgte ut hva telefon-numre programmet skulle siktes inn på satt i Marokko. Det er den britiske storavisen The Guardian som har lagt frem data som viser dette.

Vest-Sahara

Spanias forhold til Marokko har vært svært spent over tid. Dette skyldes spanjolenes støtte til Vest-Sahara, et territorie Spania selv lot Marokkanerne invadere etter at Spania ga opp sine koloni-ambisjoner her i 1975. Etter å ha forlatt Vest-Sahara “over natten” etterlot spanjolene ingen regjering. I kaoset som fulgte invaderte Marokko ganske umiddelbart. Vest-Sahara er rikt i mineraler og i havet utenfor er det store ressurser innen fiske og mulige gassforekomster.

Konflikten med Marokko handler også om de to spanske enklavene i Nord-Afrika, Ceuta og Melilla. Marokko mener begge egentlig tilhører Marokko. Internasjonalt peker mange på spanske dobbeltmoral når spanjolene vil ha Gibraltar tilbake mens de selv sitter på disse to små territoriene som ligger omkranset av Marokkansk territorie.

I Madrid har man lenge argumentert for at en folkeavstemning, arrangert av FN, bør avgjøre om Vest-Sahara blir uavhengig eller blir en del av Spania. I Marokko har man lenge forventet og fryktet dette. Regionen er nå full av tilflyttere fra Marokko, støttet av en generøs politikk ment å “tynne” ut Vest-Saharas opprinnelige befolkning. Fra før av bor store deler av befolkningen i permanente flyktning-leirer over grensen i øst i Algerie.

Blant de som fikk spion-programmet på telefonen sin er journalisten Ignacio Cembrero som jobber mye med saker fra Nord-Afrika inkludert Vest-Sahara.

Israelsk programvare

Det israelske systemet for å “avlytte” smart-telefoner er svært omstridt da det brukes av flere diktaturer verden over for å spionere på opposisjonelle. Programmet ble funnet på telefonen til Jamal Khashoggi. Trolig plassert der av Saudi-Arabia i forkant av drapet på journalisten.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter