8.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
15.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Spanske jordbær til besvær

Spania er verdens største jordbæreksportør. Denne industrien gir titusenvis av arbeidsplasser, men skaper også store miljøproblemer i Sør-Spania.

Både Stor-Britannia, Tyskland og Frankrike sørger for økende jordbæretterspørsel i Europa. Og ingen land i verden eksporterer så store mengder jordbær som Spania. Her blir faktisk ni av ti jordbær eksportert til utlandet.

Den spanske jordbærindustrien er ifølge BBC verdt 400 millioner euro i året og sørger for hele 50.000 arbeidsplasser.

Spania er verdens største jordbæreksportør. Denne industrien gir titusenvis av arbeidsplasser, men skaper også store miljøproblemer i Sør-Spania.

Både Stor-Britannia, Tyskland og Frankrike sørger for økende jordbæretterspørsel i Europa. Og ingen land i verden eksporterer så store mengder jordbær som Spania. Her blir faktisk ni av ti jordbær eksportert til utlandet.

Den spanske jordbærindustrien er ifølge BBC verdt 400 millioner euro i året og sørger for hele 50.000 arbeidsplasser.

Men alt har en bakside. Og i jordbærenes tilfelle handler det om at produksjonen krever store mengder med vann i et allerede tørt område.

I Huelva-området ligger de hvite plastdukene, som fungerer som drivhus, tett i tett i de grønne åsene. Her foregår nitti prosent av all jordbærproduksjon i Spania.

Problemet er at det ikke er nok vann til all denne produksjonen. Og ifølge BBC henter omtrent halvparten av produsentene ut vann ulovlig.

World Wide Fund sier til den britiske mediebedriften at de har funnet mer enn 1000 illegale borehull, som det pumpes opp vann fra. Og dette vannet skal egentlig forsyne et av Europas viktigste våtmarksområder, Donana Nasjonalpark.

– Dette er en stor trussel, fordi vann er veldig viktig for parken, sier doktor Carmen Diaz Paniagua fra Donanas forskerstasjon til BBC.

Illegal vannboring har lenge blitt ignorert av lokale myndigheter, ettersom jordbærproduksjonen har vært såpass viktig for næringslivet i Huelva-regionen.

 

Intensive jordbruksmetoder gjør at de røde godbitene kan dyrkes året rundt i Spania.

Relaterte saker

- Advertisement -