Spanske bønder freser etter kampanje for å boikotte spanske jordbær

Publisert

En tyskledet kampanje for å boikotte spanske jordbær på grunn av miljøhensyn har gjort bønder og den spanske høyresiden rasende.

Saken dreier seg om de stadig knappere vannressursene i jordbærområdene i Sør-Spania, der en regional regjeringsplan om å legalisere ulovlige bærfarmer har opprørt miljøvernere og bekymret Brussel.

Kampanjen, som ledes av den tyske forbrukergruppen Campact, oppfordrer tyske supermarkeder som Lidl og Edeka til ikke å føre jordbær dyrket i Huelva, en provins i Andalucía som er Spanias største eksportør av rød frukt.

Så langt har underskriftskampanjen på nettet fått mer enn 163 000 underskrifter.

Ifølge bondeorganisasjonen ASAJA er dette “et hardt og uberettiget angrep på landbrukssektoren vår”, og de fordømmer boikotten som et “angrep på tusenvis av produsenter og familiene deres som jobber hardt hele året”.

“Denne kampanjen er lumsk og skadelig for hele jordbær- og bærindustrien og dens arbeidere”, sier Interfresa, en sammenslutning som representerer den spanske jordbærindustrien. Den sprer falsk informasjon og beskylder sektoren for alvorlige forsømmelser og ulovlige handlinger.

Campacts kampanje retter søkelyset mot et lovforslag fra regionens høyreregjering om å legalisere ulovlige bærfarmer i nærheten av Doñana nasjonalpark, et av Europas største og mest dyrerike våtmarksområder.

Hvis lovforslaget blir vedtatt, vil det ifølge miljøgrupper kunne legalisere 1 500 hektar med avlinger, hvorav de fleste blir vannet med ulovlige brønner, noe som kan sette fremtiden til dette UNESCO-listede naturreservatet, som i dag er truet av ørkenspredning, i fare.

“Hvis den andalusiske regionalregjeringen får det som den vil, vil enda mer vann nå bli brukt til jordbærdyrking”, heter det i kampanjen, som advarer om at et slikt tiltak vil “ødelegge dette skjøre økosystemet” og oppfordrer forbrukerne til å slutte å kjøpe “tørkejordbær”.

Kampanjen ble møtt med sinne fra det høyreorienterte opposisjonspartiet People’s Party (PP), som styrer regionen, som mente at lovforslaget var en oppdatering av en lov fra 2014 som legaliserte 9 000 hektar med ulovlige avlinger, men utelot flere hundre bønder.

Jordbær fra Huelva utsettes for “urettferdige angrep av ideologiske årsaker”, sa regionens landbruksminister og beskyldte statsminister Pedro Sánchez’ koalisjonsregjering for å støtte den tyske kampanjen.

Mandag eskalerte kontroversen da en tverrpolitisk delegasjon bestående av ni tyske lovgivere ankom for å diskutere konsekvensene av den pågående tørken i Spania og det “ulovlige vannuttaket” i Doñana-regionen.

Besøket av tyske lovgivere som “ønsker å inspisere våre bønders produkter, særlig spanske jordbær, er helt uakseptabelt”, sier Santiago Abascal, leder for høyreekstreme Vox, som støtter lovforslaget. “Det er en innblanding som ingen anstendig regjering bør tolerere.

Sánchez, som er sterk motstander av å legalisere de ulovlige gårdene, har hele tiden beskyldt PP og Vox for å fornekte klimaendringene og advart den andalusiske regjeringen om mulige europeiske sanksjoner hvis den går videre med saken.

Mandag morgen meddelte den tyske delegasjonen at de avbrøt besøket, som etter planen skulle avsluttes fredag, på grunn av “den betydelige politiske betydningen” som slike temaer har fått “de siste dagene i lys av det forestående spanske valget”.

Formålet med besøket var å “utveksle ekspertise og samle informasjon” om klimaendringene og konsekvensene av dem, og delegasjonen uttrykte håp om å “fortsette denne utvekslingen i fremtiden”.

Tall fra Interfresa viser at Huelva årlig produserer 300 000 tonn jordbær, noe som utgjør mer enn 90 % av Spanias jordbærproduksjon, og at næringen skaper 100 000 direkte arbeidsplasser.

Tyskland er Spanias viktigste eksportmarked for jordbær, med et årlig salg på anslagsvis 186 millioner euro.

I begynnelsen av 2022 oppfordret rundt 20 europeiske supermarkeder, deriblant Lidl, Aldi og Sainsbury’s, den andalusiske regjeringen til å skrinlegge den kontroversielle bærloven.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter