Skuespiller arrestert for blasfemi

Publisert

Den spanske skuespilleren Willy Toledo ble onsdag 12. september arrestert for å ha nektet å forklare seg i retten om Facebook-innlegget: «Jeg driter på Gud, og har enda møkk igjen til å drite på dogmet om Jomfru Marias helligdom og jomfruelighet».

Den opprinnelige innkallelsen av Willy Toledo (48) var i april i år og kom etter at den eksplisitte Facebook-meldingen var lagt ut på nettet. Melding var en reaksjon på at en dommer i Sevilla hadde tatt ut tiltale for blasfemi mot tre kvinner i den såkalte i Vagina-figur-saken (se nedenfor).

Saken fikk ekstra oppmerksomhet etter at den kjente skuespilleren Javier Bardem i et intervju i mai i år gikk ut og forsvarte sin venn og kollega. I intervjuet advarte Bardem (49) mot angrep på ytringsfriheten i Spania og mente at «straff for meninger» tok landet tilbake til Franco-diktaturet («el franquismo»).

 

Vagina-figur-saken

De tre kvinnene skal som ledd i en protest mot et abortforslag i 2014 ha gått i «påskeprosesjon» der Maria-skulpturen var byttet ut med en vagina-figur. Hensikten med aksjonen skal ha vært å skape oppmerksomhet rundt kampen for selvbestemt abort i Spania, en rettighet som på den tiden var truet av et nytt og reaksjonært lovforslag fra den tidligere regjeringen til Partido Popular. Forslaget ble senere trukket tilbake etter massiv motstand i folkeopinionen. Landets justisminister Alberto Ruiz-Gallardón som hadde fremsatt lovforslaget gikk senere av i protest mot at forslaget ble trukket. Loven var også støttet av ledere innen Den katolske kirke i Spania.

Les også: Risikerer fengsel for vagina-figur

Anmeldelsen av Willy Toledo kommer fra foreningen for kristne advokater (Asociación Española de Abogados Cristianos), de samme som anmeldte de tre kvinnene i Sevilla. Skuespilleren ble arrestert dagen før han var innkalt til rettsavhør. Formålet med arrestasjonen skal være å sikre Toledos deltakelse i avhøret. Han har tidligere nektet å møte ved minst én anledning.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter