Spansk sangerinne i fengsel

Publisert

Den spanske sangerinnen og skuespillerinnen Isabel Pantoja ble mandag 21. november kjørt til kvinnefengselet Alcalá de Guadaíra i Sevilla der hun skal sone en dom på to år for hvitvasking av penger. Dommen mot den 58 år gamle artisten inngår i den såkalte Caso Malaya i Marbella, en av Spanias største korrupsjonssaker.

Isabel Pantoja er dømt for å ha hvitvasket penger for sin tidligere kjæreste og eks-ordfører i Marbella, Julián Muñoz. Ordføreren er en av hovedaktørene i korrupsjonssaken Malaya og ble i 2013 dømt til seks års fengsel for korrupsjon og underslag av offentlige midler i årene 1999 til 2003. Også ordførerens første kone er dømt og fengslet i saken.

Mandag 21. november ble Isabel Pantoja kjørt til kvinnefengselet Alcalá de Guadaíra i Sevilla der hun skal sone en dom på to år. I tillegg til fengselsstraffen er den kjente sangerinnen idømt et erstatningskrav på 1,1 millioner euro. Pantoja hadde på forhånd anket dommen til spansk høyesterett men tapte saken i oktober, skriver avisen El País.

 

Malaya-saken

Caso Malaya, som er navnet etterforskerne ga saken, er svært omfattende og kompleks. Et eksakt beløp på hvor mye av offentlige midler som har havnet på avveie finnes ikke. I forbindelse med arrestasjonen av 29 personer i mars 2006, sakens første fase, ble det konfiskert penger og verdier for rundt 2,6 milliarder euro. Etter dette gjennomførte politiet to store operasjoner til. Den ene i juni samme år, der 30 personer ble arrestert, den andre i november med nye tolv arrestasjoner. Da de siste arrestasjonene ble gjort i mai 2007, hadde nærmere hundre personer vært fengslet i saken tiltalt for forskjellige tilfeller av korrupsjon, bestikkelser og hvitvasking av penger.

Saken har ikke vært begrenset til Marbella, men har hatt forgreninger til en rekke kommuner, blant annet Málaga, Madrid, Huelva, Cádiz, Murcia, Granada, Córdoba, Sevilla og Pamplona. I tillegg har folk fra et titalls andre kommuner vært under etterforskning.

Hovedmannen i saken Juan Antonio Roca ble i 2013 er dømt til 11 års fengsel. Roca skal gjennom sin posisjon som rådgiver i Marbella kommunes etat for utbygging ha ledet et større nettverk av korrupte aktører fra spansk næringsliv, samt advokater, offentlige ansatte og politikere. Ved hjelp av en funksjonær i kommunen skal han ha hatt tilgang til byens skattepenger som han distribuerte til sine medsammensvorne. Selv skal han ha brukt millioner av euro på kjøp av luksuriøse biler, dyre eiendommer og verdifull kunst. På møtene i kommunen ble byggetillatelser bestemt mellom Roca, tidligere ordfører Marisol Yagüe og andre representanter for kommunens politiske ledelse. Konvolutter med kontanter skal ha blitt delt ut til ordføreren og ledelsen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter