Spanias største korrupsjonssak i gang

Publisert

Nittifem står tiltalt i saken hvor de i en årrekke skal ha drevet Marbella kommune etter ett organisert og planlagt system hvor stemmer i bystyret var til salg. 670 millioner Euro skal ha funnet veien ned i lommene til politikere, politiet og folk i administrasjonen.

Nittifem står tiltalt i saken hvor de i en årrekke skal ha drevet Marbella kommune etter ett organisert og planlagt system hvor stemmer i bystyret var til salg. 670 millioner Euro skal ha funnet veien ned i lommene til politikere, politiet og folk i administrasjonen.

Mandag  27. september møtte de tiltalte til rettsakens første dag. To tidligere ordførere, 15 byråder, en rekke byråkrater og forretningsmenn måtte møte som tiltalte i korrupsjonssaken som i Spania har fått kodenavnet "Malaya". De  670 millioner euro som omtales i saken skal ha blitt tatt imot som bestikkelser eller underslått fra bykassen i løpet av en treårsperiode.

Juan Antonio Roca omtales som "Gudfaren" som organiserte det hele. I over ti år skal Roca ha styrt den organiserte korrupsjonen i Marbella  fra sitt private kontor. Påtalemyndigheten krever ham idømt en bot på 800 millioner Euro og 35 år i fengsel.

– Roca finansierte sine egne forretninger med penger mottatt fra forretningsmenn tiltalt i denne saken som "bytte" for fordelaktige vedtak på rådhuset, hovedsaklig i byggesaker, uttalte påtalemyndigheten under rettens første dag.

De tidligere ordførerne Julián Muñoz (bildet) og Marisol Yagüe er de som skal ha vært på Rocas "lønningsliste". Juan Antonio Roca utbetalinger gikk på tvers av partigrensene og omfattet mer enn halvparten av bystyret i Marbella. Politikerne skal ha blitt betalt for hver stemme når man godkjente utbygginger og omreguleringer samt ved tildeling av offentlige kontrakter for alt fra søppeltømming til drift av lokalbusser m.m.

– Roca er en mann med total kontroll over rådhuset, byrådene er hans underordnede. Han er personen alle utbyggerne går til for å sørge for at deres ønsker blir møtt, sa Miguel Ángel Torres som representerer myndighetene i saken. – I løpet av femten år har han gått fra å være arbeidsledig til å ha opparbeidet seg en formue på flere titalls millioner Euro.

Også Marbellas tidligere sjef for lokalpolitiet, Rafael del Pozo, og rådmann Leopoldo Barrantes er blant de tiltalte.

Dokumentasjon fremlagt i saken viser regelmessige utbetalinger til byrådene i bolker av 6.000 Euro. Ifølge rettens dokumenter skal konvolutter med opptil 84.000 Euro ha blitt betalt ut.

Tidligere ordfører utpekes
Mannen som av mange utpekes som den skyldige for Marbellas ville korrupsjon er tidligere ordfører Jesús Gil, som styrte byen i elleve år fra 1991. Han døde seks år tilbake. Mange anklager Gil for å være den som "korrumperte" Marbella og han rakk før sin død å bli fradømt alle mulige politiske verv, han hadde ett utall rettssaker pågående mot seg og gjorde flere kjente "opptredener" for media på vei inn og ut av fengsel.

Juan Antonio Roca var Gil’s høyre hånd og han soner allerede en dom på seks års fengsel knyttet til korrupsjossaker som går tilbake til den gangen Jesús Gil var ordfører.

"Malaya" saken i Marbella har gitt grunnlag for å åpne ett trettitals separate saker som omhandler korrupsjon og hvitvasking av penger. En av Spanias mest kjente sangere Isabel Pantoja er blant de mistenkes i en av sakene. Hun var tidligere kjæresten til Julián Muñoz, en av Marbellas tidligere ordførere.

Mange av de tiltalte som møtte i retten 27. september er der etter å ha bistått Roca i å håndtere alle pengene. Ett nettverk bestående av ca. 70 selskaper skal ha blitt satt opp for å vaske pengene via bondegårder, hoteller og annen eiendom. Roca skal blant annet ha kjøpt flere gamle by-palass i Madrid og gjort dem om til hoteller. Tidlig i etterforskningen dukket det opp kunstverk for millioner av Euro lagret i garasjer, millioner av euros gjemt i "hemmelige rom" og over hundre arabiske fullblodshester verdt millioner på flere av Rocas mange eiendommer over hele Spania.

Ville stoppe dokumentar, kjøpte dommer
Dommeren Francisco Javier de Urquía ble i 2008 funnet skyldig i å ha tatt imot penger fra Roca. Dommeren sørget i sin tur for å utstede en rettsordre som forbød sendingen av ett TV-program som dokumenterte Rocas enorme formue.

Etter arresten av Juan Antonio Roca og hans medtiltalte i 2006 har Marbella vært styrt av spesialutnevnte administratorer. De fant rådhuset bemannet med venner og familie av tidligere byråder. 18.000 boliger var oppført i kommunen uten formelle tillatelser. De fleste av boligene har nå blitt legalisert men rundt 500 regnes for å være i så strid med reglene at de risikerer å bli revet.

Rettsaken er ventet å vare i ett år.

 

Mer om korrupsjonssaken på Costa del Sol:

Mer om Malaya

Mer om Juan Antonio Roca

Mer om Jesus Gil

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter