Spanias regjering uklare om Trump

Publisert

Spanias regjering vil ikke åpnet ta avstand fra USAs nye president Donald Trump. Statsminister Mariano Rajoy (Partido Popular) forsøkte tirsdag 31. januar å unngå temaet foran spanske journalister. Spørsmålet kom frem etter at EUs Donald Tusk tidligere samme dag hadde reagert på Trumps nye innreiseforbud for muslimer i USA og betegnet den amerikanske presidenten som en «trussel mot EU».

Trumps innreiseforbud for statsborgere fra en rekke muslimske land (Iran, Irak, Libya, Somalia, Jemen, Syria y Sudan) har gjort ham upopulær både i og utenfor hjemlandet USA. Tirsdag karakteriserte presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk, Trump som en «trussel mot EU». Dermed kom spørsmålet om Spania og andre medlemsland i unionen stilte seg bak uttalelsen.

Mariano Rajoy har imidlertid ikke ønsket å si noe om saken. Til media tirsdag 31. januar ba Spanias statsminister journalistene om ikke å stille flere spørsmål om Trump.

Den spanske regjeringen har imidlertid antydet at de ikke støtter presidentens nye tiltak. Den som til nå har vært tydeligst i sine uttalelser er Spanias handelsminister Alfonso Dastis. Etter Trumps innreiseforbud påpekte ministeren at kampen mot terrorisme (Trumps argument for forbudet) må skje «med respekt for rettsstaten og menneskerettigheter».

Handelsministeren var også blant de første til å ta avstand fra fjerningen av spansk fra Det hvite hus´ internettsider.

Les også: Reagerer på Trumps spansk-boikott


Spania solidarisk med latin-amerikanere

Også Trumps offensiv mot immigranter fra Latin-Amerikanske land er upopulær blant spanjoler.

Spania har gjennom kultur- og språkfellesskapet og gjennom sin historie som koloniherre et spesielt forhold til de spansktalende landene. Mange spanjoler forventer derfor en tydeligere respons mot Trumps kontroversielle tiltak enn det som er kommet fra den spanske regjeringen.

Regjeringen Rajoy har så lagt kun antydet at de ikke støtter Trump i enkeltsaker som det nye innreiseforbudet for muslimer i USA og byggingen av muren mot Mexico. Til nå har Spanias konservative regjering ikke ønsket å følge opp EUs Donald Tusks uttalelser og ta avstand fra den nye presidenten.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter