Kjøper du denne statuen av kongen må du brenne den

Publisert

For €200.000 kan du kjøpe en fire meter høy voks-statue av Spanias kong Felipe. Men de er en hake ved det hele, betingelsen er at du brenner statuen innen et år og filmer det hele.

Statuen er nå stilt ut ved ARCO messen i Madrid. Voksstatuen kalles «niñot» det samme man kaller statuene man brenner ned nå i Valencia denne måneden under Fallas festivalen.

Kunstverket er inspirert av Banksy, som solgte et selv-makulerende bilde, «Girl with a balloon» på Sotheby’s i London for 1.1 Millioner Euro.

En talsmann de to som står bak kunstverket, Santiago Sierra og Eugenio Merino, sier de leter etter en kjøper som ikke er «besatt» av det å eie flere og flere ting. Men som heller ser veien av å ødelegge et kunstverk han nettopp har kjøpt.

Den ene av kunstnerne har tidligere laget kunstverk til støtte for fengslede katalanske nasjonalister. For separatistene i Katalonia er den spanske kongen sett på som «fienden» i det han representerer et samlet Spania. Kongens far Juan Carlos ble i sin tid innsatt av Spanias diktator general Franco.

Risikerer anmeldelse og fengsel

– Jeg synes det burde være lov å brenne statuen. Jeg er hverken monarkist eller republikaner. Det er ubetydelig for meg, jeg forstår det kan ses på som en provokasjon, men jeg ser ikke på dette som spesielt alvorlig sier en av de besøkende på utstillingen.

Kong Felipe innviet ACRO i Madrid, men besøkte aldri rommet hvor figuren som skal brennes ned står.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter