Spanias eldste kvinne er 115 år

Publisert

At folk blir gamle i Spania er et kjent fenomen. Med et godt helsevesen og et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fisk og olivenolje er den spanske befolkningen blant de eldste i verden. Ingen spanjol har imidlertid nådd like langt i leveår som andalusiskfødte Ana Vela Rubio. Søndag 30. oktober fylte hun 115 år, det eldste i Spania noensinne.

Ana Vela Rubio ble født 30. oktober 1901 i Puente Genil i Córdoba (Andalucia). I følge forskning innen gerontologi fra Grupo de Investigación en Gerontología (GIG) er hun med sine 115 år den eldste som noensinne er registrert i Spania. I tillegg er hun den nest eldste i Europa og topp fem i verden.

I et intervju med den spanske avisen La Vanguardia forteller bestyreren av eldrehjemmet i Barcelona der Vela har bodd siden 2008 at hun aldri har vært syk, ikke en gang forkjølet. Vela som i dag lider av demens og sitter i rullestol har fått fire barn. Bare en av dem lever i dag, datteren Ana Vela på 89 år.

Les også: Verdens tredje eldste befolkning i 2050


Sunnere liv enn før

Årsaken til at enkelte personer som Ana Vela Rubio blir langt over hundre år er sammensatt. Man vet imidlertid at man i Europa i dag lever sunnere liv enn før, med mer vaksinering, større beskyttelse mot sykdommer og et generelt bedre helsetilbud. I Middelhavslandene er det også en utbredt oppfatning at kostholdet, rikt på frukt, grønnsaker, fisk og olivenolje er med på å øke levealderen. Angivelig finnes kun en annen person i Europa som er eldre enn Vela, italienske Emma Morano på 116 år.

Les også: Spania på helsetoppen i Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter