Spania vil øke støtten til UNRWA, mens andre givere innstiller støtten

Publisert

Spania kunngjorde mandag at de vil gi ytterligere 3,5 millioner euro i støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). FN organisasjonen i pengenød etter at flere land har suspendert sin støtte.

Over et dusin land, deriblant de store giverne USA, Tyskland, Storbritannia og Sverige, har stanset støtten til organisasjonen på grunn av beskyldninger om at 12 av organisasjonens ansatte var involvert i Hamas-angrepene i Israel 7. oktober.

UNRWA – som har mottatt en norsk nominasjon til Nobels fredspris – har advart om at de vil måtte innstille driften innen utgangen av februar hvis finansieringen trekkes betydelig tilbake. Belgia og Norge fortsetter å finansiere UNRWA.

“Spania vil frigjøre en hastebevilgning på 3,5 millioner euro slik at UNRWA kan opprettholde sine aktiviteter på kort sikt”, sa den spanske utenriksministeren José Manuel Albares til en parlamentskomité.

“UNRWAs situasjon er desperat, og det er en alvorlig risiko for at de humanitære aktivitetene vil bli lammet i Gaza i løpet av få uker”, sa han.

“De 1200 israelske ofrene den 7. oktober og de mer enn 26 000 palestinske ofrene i Gaza er uutholdelige. Voldsspiralen i Midtøsten må stoppes. Vi kommer til å øke støtten til UNRWA når det trengs som mest: for å hjelpe den palestinske sivilbefolkningen og unngå hungersnød”, sa Albares.

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa søndag at de suspenderte midlene for øyeblikket utgjør “mer enn 440 millioner dollar, eller rundt halvparten av organisasjonens forventede midler for 2024”.

Som svar på angrepet 7. oktober, som resulterte i at rundt 1 160 mennesker, hovedsakelig sivile, ble drept, lovet Israel å utslette Hamas.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i forrige uke at FN-organisasjonen var “fullstendig infiltrert” av Hamas, som har styrt Gaza siden 2007.

Israel har svart på angrepet med en luft- og bakkeoffensiv som har drept 27 365 mennesker, hovedsakelig sivile, ifølge en oversikt fra Hamas’ helsedepartement som ble oppdatert søndag.

Spania er en av de mest kritiske stemmene i Europa til Israels offensiv mot Hamas.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: