Spania for varmt grunnet klimaendringer?

Publisert

Klimaendringer påvirker nå folks ferievaner. Man ser nye reisemønstre der flere unngår “syden” i juli og august og heller reiser til Syd-Europa om høsten, er konklusjonen i en ny studie som kobler nedgang antall besøkende til Kanariøyene i høysesongen med en rekordvarm sommer over store deler av Europa.

På Kanariøyene ser det man at i 2018 vil antall besøkende trolig reduseres med over én million. Man kobler dette til en nedgang i høysesongen hvor man har hatt varmere vær enn før i Nord-Europa og rekordtemperatur i syd.

Juli og august med stekende sol og tretti til førti varmegrader i Spania, Portugal og andre sydeuropeiske land kan bli for varmt for enkelte. Samtidig fremstår reisemål lenger nord som attraktive. Amerikanske NBC News viser til de nye tendensene blant reisende og konkluderer med at «Europas hetebølger» kan forandre sommerturismen.

«Klimaendringer kommer til å gjøre seg gjeldene, med det blir ikke snakk om noen dommedags-effekt», sier professor Michelle Rutty fra Michigan State University til nyhetskanalen. Flere vil imidlertid kunne ønske å unngå sommermånedene i Syd-Europa og heller reise dit på høsten når varmen er mindre intens, mener hun.

Les også: Lengre og varmere somre

Professoren som blant annet har studert endringer i folks reisemønstre for feriesteder i Karibien, konkluderer med at mange vil velge annerledes. Enkelte målgrupper som unge mennesker i 20-årene vil fremdeles oppsøke varme land midtsommers, mens barnefamilier kanskje i større grad vil ønske seg andre steder og heller reise til de varme landene om høsten.

De forespeilte endringene i reisemønstre gjelder ikke bare for amerikanernes ferievaner, men også for turisme i Europa generelt.

Det vises for eksempel til turismetall fra spanske Kanariøyene som tyder på liknende endringer. De populære øyene har rundt 15 millioner besøkende i året. I år ser det imidlertid ut til at turismen vil bli redusert med over én million besøkende. Eventuelle endringer forklares med at europeere lenger nord ikke lenger trenger å reise så langt syd for å få det sommervarmt og vil i større grad søke seg til destinasjoner nærmere hjemlandet.

Samtidig ser man en økning i turismen til enkelte byer i nordligere strøk. Her trekkes Sverige og Stockholm frem som eksempel, en by som de siste årene opplever en stadig økning i turismen på sommeren.

Hovedkonklusjonen er likevel at endringene vil være gradvise og ikke ødeleggende for næringen. Klimaendringer med stadig varmere sommere kan gi nye reisemønstre. Samtidig vil folk alltid oppsøke populære steder som Paris, enten det er varmt eller ikke, er konklusjonen.

Les også: Spania advares om klimaendringer

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter