Spania stadig nærmere nyvalg

Publisert

Over to måneder etter parlamentsvalget står Spania fremdeles uten ny regjering. Fredag 4. mars endte andre avstemningsrunde i Kongressen med nytt nei til Pedro Sánchez (PSOE). Dermed må spanskekongen Felipe VI nok en gang på banen og forta nye runder med samtaler med lederne for de største partiene. Det er første gang i spansk demokratis historie at et forslag til investitur nedstemmes i parlamentet.

Avtalen den spanske arbeiderpartilederen Pedro Sánchez hadde inngått med Albert Rivera og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos ble ikke uventet nedstemt 219 mot 131 stemmer, et resultat som var så å si identisk med den første avstemningen. Kun én av forsamlingens 350 representanter gikk fra å stemme blankt til å stemme ja til avtalen (en representant fra Kanariøyene, Coalición Canaria).

Hverken det konservative Partido Popular eller det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos ønsket å støtte avtalen. Dersom de to partienes representanter hadde nøyd seg med å stemme blankt, ville landet allerede hatt en ny regjering. Partiene stemte imidlertid aktivt nei til avtalen.

Resultatet fra andre avstemmingsrunde har om mulig skapt enda større tvil til hvorvidt valgresultatet fra 20. desember vil gi landet en ny regjering, eller om spanjolene på nytt må til urnene.

Akkurat hvordan den videre prosessen ser ut er selv spanske kommentatorer usikre på. Det er nemlig første gang i spansk demokratis historie at et partis investitur ikke får parlamentarisk støtte.

Landets statsleder kong Felipe VI vil nå måtte foreta nye runder med samtaler med partiene og peke i retning den partilederen som etter alt å dømme har de beste forutsetningene for å få parlamentarisk støtte for en regjering. De nye samtalene starter med presidenten i Kongressen mandag 7. mars.

Dersom ingen av de fire største partiene (Partido Popular, PSOE, Podemos og Ciudadanos) på bakgrunn av valgresultatet 20. desember oppnår parlamentarisk støtte for en regjering, vil det skrives ut nyvalg i mai. Den nye valgdatoen er allerede satt til 26. juni.

Les også: Valget: PP betydelig redusert

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter