23.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
26.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Spania og Catalonia enige om «gule sløyfer»

Etter mye uro og sinte konfrontasjoner mellom innbyggere i Catalonia har nasjonale myndigheter i Spania og den katalanske regionsregjeringen blitt enige om at det bør herske «nøytralitet» i det offentlige rom.

Avtalen ble inngått etter et møte mellom de to regjeringene torsdag 6. september. I følge Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska er katalansk politi (Mossos) kjent med avtalens betydning og at offentlige plasser, gater og bygninger ikke skal kunne «monopoliseres» av én type ideologi, men være et nøytralt sted «for alle borgere».

Avtalen har få detaljer om hvordan dette skal håndheves i praksis.

Les også: Dårlig stemming i Katalona, kamp om gule sløyfer

Den nye avtalen kommer etter bitter strid om gule sløyfer mellom pro-spanske innbyggere og innbyggere som er for Catalonias løsrivelse fra Spania. Sløyfene symboliserer kravet om løslatelse av katalanske politikere som sitter fengslet for sitt engasjement i folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia den 1. oktober i fjor, en folkeavstemning som på forhånd var kjent grunnlovsstridig av den spanske forfatningsdomstolen. Sløyfene er blitt hengt opp mange steder til irritasjon for innbyggere som ikke deler synspunktet om uavhengighet og at de katalanske politikerne bør løslates.

Det pro-spanske partiet Ciudadanos oppfordret nylig borgere til å fjerne sløyfene, noe katalanske myndigheter mener har ført til økt konflikt i saken. Den nye avtalen mellom PSOE-regjeringen til Pedro Sánchez i Madrid og regjeringen til regionspresident Quim Torra i Barcelona, er ment å dempe gemyttene og forhindre nye konfrontasjoner.

Relaterte saker

- Advertisement -