– Regner med alt er «normalt» i Spania mot slutten av juni

Publisert

Sommerferien i Spania kan være reddet. Tidspunktet statsministeren annonserte for normalisering ses på som strategisk i et land hvor inntektene fra turismen utgjør 12% av BNP. I Spania sikter man på å få mest mulig ut av høysesongen som begynner i juli.

Regjeringen regner med at man mellom seks og åtte uker er «ferdig» med å trappe ned tiltakene som har blitt innført for å stoppe spredningen av Corona-viruset. Man vil vurdere hastigheten på ned-skaleringen underveis.

Perioden er delt opp i fire faser som hver representerer ett skitt nærmere en normalisering.

Det er ikke publisert noen dato for når grensene åpnes for de som ikke er residente i Spania. Dette er noe spanjolene må koordinere med sine naboland.

Statsminister Pedro Sanchez la frem denne endelige planen tirsdag 28. april. Han avsluttet talen på spansk tv med å si at «…nedtrappingen skal gjøres gradvis, asymetrisk og koordinert. Vi gjør dette i faser, men det blir likt for hver provins eller hver øy. Det blir ikke bevegelser mellom provinsene eller øyene».

Begrenset bevegelser innad i Spania

At det ikke blir fri bevegelse mellom provinsene har visse unntak men det blir først «fli flyt» når denne perioden på åtte uker er over i slutten av juni. Formålet med dette tiltaket er å forhindre spredning av smitte fra de hardest rammede områdene, Madrid og Barcelona. Kysten inkludert Costa Blanca og Costa del Sol er blant områdene som har vært minst rammet av Corona-viruset i Spania.

Planen som offisielt heter «Plan for transisjon til en ny hverdag» inneholder ikke konkrete datoer for når butikker, strender og barer blir åpne som før. Spania skiller seg med det fra sine naboland.

Fase 0: Denne fasen har allerede begynt med forsiktig gjenåpning. Flere typer bedrifter vil snart få åpne for publikum men regn med å måtte avtale på forhånd i mange tilfeller i tillegg til å holde avstand. Staten har ikke bekreftet dato for dette siste. Dette inkluderer åpning av frisørsalonger og treningstudio.

Fase 1: Fasen begynner 10. mai og restaurantene vil få åpne terrassene sine. Antall bord vil reduseres til en tredjedel av det vanlige. Men dette bare i de av Spanias provinser hvor antall smittede pr 100.000 er under et bestemt tall. Både Costa Blanca og Costa del Sol er helt på bunnen med tanke på antall smittede så regn med at disse åpner restaurantene i første pulje. Enkelte av Kanariøyene vil få «tjuvstarte» på fase 1 da de har såpass lave smittetall at de begynner fase 1 allerede 4. mai. Gran Canaria er ikke inkludert i dette.

Kulturarrangementer med mindre enn 30 deltakere tillates i denne fase. I lukkede lokaler maks 30 personer og en tredjedel av lokalets lovlige kapasitet. Utendørs tillater man arrangementer med opptil 200 personer så lenge de sitter og holder avstand.

Butikker vil for de eldste og mest sårbare ha egne åpningstider for denne gruppen.

Fase 2: Næringslokaler hvor det er mulig å holde god avstand åpner i denne fasen. Skolene vil ikke åpne igjen før etter sommerferien. Men enkelte skoler vil åpne for enkelte typer eksamener og ekstra-undervisning for de med spesielle behov. Kino, teater etc åpner. Det tillates opptil 50 personer i lukkede lokaler, opptil 400 ved arrangement utendørs.

Se den spanske regjeringens plan i detalj:

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter