Spania mangedobler bistanden til Ukraina

Publisert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom Madrid 27. mai for å undertegne flere avtaler som garanterer milliarder av euro i støtte fra Spania, både militær og humanitær, i et omfang som er uten sidestykke i spansk historie.

Zelenskyj mottok de høyeste utmerkelser under sitt besøk i Spania, som ble forsinket med 10 dager da den opprinnelige datoen ble utsatt i siste liten på grunn av Russlands siste offensiv. Situasjonen på de ulike frontene har foreløpig stabilisert seg, men Zelenskij understreket behovet for ny øyeblikkelig hjelp for å imøtegå den russiske offensiven, og viste til at Russland sender 3000 raketter og bomber mot Ukraina hver måned.

Ved middagstid mandag ankom Zelenskij Madrid og ble ønsket velkommen av kong Felipe, en sjelden ære som understreker Spanias støtte til Ukraina i den pågående krigen. Fra flyplassen dro Zelenskij til presidentpalasset La Moncloa, hvor han hadde samtaler med den spanske regjeringssjefen Pedro Sánchez. Senere ble det holdt en æreslunsj på Palacio Real i Madrid, og om ettermiddagen besøkte den ukrainske presidenten det spanske parlamentet.

Spania har forpliktet seg til å donere mer enn 1,1 milliarder euro til innkjøp av militært utstyr, hovedsakelig pansrede Leopard-kjøretøy og Patriot-missiler. Dette representerer en tredobling av bistanden Spania har gitt til Ukraina så langt siden Russlands invasjon i 2022, og en ytterligere forpliktelse på mer enn 5 milliarder euro frem til 2027.

Den spanske opposisjonslederen Alberto Núñez Feijóo sier at Partido Popular støtter bistanden, selv om han mener at regjeringen burde ha konsultert dem på forhånd. Mer kritisk til bistanden er regjeringspartneren Sumar, som har advart mot en eskalering av krigen siden konfliktens begynnelse, og som sier at den nye bistanden ikke er avtalt mellom de to regjeringspartiene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter