Spania lanserer statlig utlånsfond

Publisert

Den spanske staten setter av mellom 30 og 50 milliarder Euro for å bedre på likviditeten i den spanske bank sektoren hvor utlån nesten har stoppet opp som en følge av den internasjonale kreditt krisen. Statsiminister José Luis Rodríguez Zapatero sier fondet er ment å gi kreditt til låntakere nå som interbank markedet har stoppet helt opp.

Den spanske staten setter av mellom 30 og 50 milliarder Euro for å bedre på likviditeten i den spanske bank sektoren hvor utlån nesten har stoppet opp som en følge av den internasjonale kreditt krisen. Statsiminister José Luis Rodríguez Zapatero sier fondet er ment å gi kreditt til låntakere nå som interbank markedet har stoppet helt opp. Detaljene om fondet vil bli klart på fredag etter et møte i regjeringen, finansdepartementet vil styre fondet.

Statsminister Zapatero presiserte at fondet ikke er ment å hjelpe finansielle institusjoner, målet er å igjen gjøre kreditt og lån tilgjengelig for bedrifter og privatpersoner så den økonomiske aktiviteten fortsetter og nye jobber kan bli skapt. Den spanske "redningspakken" er slik helt forskjellig fra det man har gjort i land som USA, Storbritannia, Island og Tyskland hvor staten har gått inn aktivt for å redde konkrete finansinstitusjoner fra konkurs. Ingen spanske banker har gått konkurs som følge av kredittkrisen.

Representanter for spanske myndigheter har ønsket en felles tilnærming til kredittkrisen på EU nivå. De har kritisert deres britiske og irske kolleger som har gikk ut å garanterte for nasjonale bankinnskudd før det var noe forslag til løsning på EU nivå.

– Det blir som domino, nå må vi alle gjøre dette sa en talsmann for spanske myndigheter etter at det hadde blitt kjent at man i flere europeiske land satte i gang med "krisepakker" for å hjelpe egen økonomi.

EU hever garanti på innskudd

Medlemslandene i EU har vedtok tidligere denne uken forslaget om å heve garantisummen for bankinnskudd til 50.000 euro. Finansminister Pedro Solbes sier imidlertid at noen land, deriblant Spania, foretrekker å heve den til 100.000 euro. Tidligere har garantisummen ligget på 20.000 euro.

Solbes sier at Spania har råd til å heve summen uten at bankene må skyte mer penger inn i systemet. Det spanske garantifondet disponerer i dag 7.000 millioner euro, noe som utgjør hele 45 % av EU landenes samlede garantifond midler.

Større ledighet og økende inflasjon

Zapatero uttalte i September at spansk økonomi forventes å ha en svak vekst ut året og første halvår 2009. En skarp endring fra tidligere tider hvor Spansk økonomi har vokst mer enn EU snittet.

Arbeidsledigheten i Spania er nå på 10.7% og landet har inflasjon som ser ut til å havne på 4% for 2008.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter